Mind

SWEET GOODBYS

Amanda van den Hurk een hartelijke vrouw die door haar eigen levenservaring nu andere kan begeleiden. Ze geeft steun en inzicht bij rouw en verlies. Ze vertelt hier over haar werk, en over haar eigen proces.

‘JE HOEFT HET NIET ALLEEN TE DOEN, HULP VRAGEN KUN JE ZIEN ALS EEN INVESTERING IN JEZELF’

Jarenlang ben ik werkzaam geweest op de afdeling familierecht, erfrecht. Cliënten kwamen daar onder andere voor het opstellen van een verklaring van erfrecht. Een akte die je nodig hebt om de blokkade op een bankrekening op te heffen nadat een dierbare is overleden. De nabestaanden kwamen voor praktische zaken maar liepen soms met hun ziel onder de arm van verdriet. Er was helaas nauwelijks ruimte om daarbij stil te staan. En dat is steeds meer bij me gaan wringen.

Daarnaast zijn we ongeveer negen jaar geleden ouders geworden van een zoon met diverse mentale en lichamelijke beperkingen na een hersenbloeding bij hem op zeer jonge leeftijd. Het rouwproces daarvan heeft ons doen inzien wat er werkelijk belangrijk is in het leven. Het heeft me laten nadenken over mijn diverse rollen als moeder, echtgenote en vrouw. En hoe ik deze in balans kan vervullen met inzet van mijn persoonlijke en zakelijke kwaliteiten. Het resultaat is een weloverwogen carrièreswitch waardoor ik zowel mezelf, mijn man, onze kinderen en mijn cliënten kan bijstaan in hun levensproces en specifiek de onoverkomelijke kwetsbare hobbels.

Ik heb bewust gekozen voor begeleiding vanuit een holistisch en systemisch oogpunt. Omdat je daarmee aandacht hebt voor het verdriet en verlies dat zich in zowel het verstand, het lichaam en de ziel vastzet. Door te focussen op deze drie aspecten van een mens zorg je ervoor dat ook onbewuste blokkades in het lichaam en eerder geleden maar nog niet verwerkte verliezen aandacht krijgen en kunnen worden aangepakt. Je kunt namelijk pijnstilling nemen tegen hoofdpijn maar effectiever is het als je nagaat waar de pijn vandaan komt.

Ieder mens is uniek en ervaart iedere dag opnieuw op zijn eigen manier het leven en al wat daarbij komt kijken. Ik heb dan ook geen standaard werkwijze maar kijk wat de cliënt op dat moment nodig heeft.

Wanneer je Acces Bars laat doen, is het alsof je de resetknop van de computer indrukt. Deze 32 punten op je hoofd ontladen de gedachten, gevoelens, emoties, overwegingen en houdingen die je in je leven hebt opgeslagen, zodat deze niet langer in je leven zijn en ze niet elke keer automatisch verschijnen. Het helpt je om (onbewuste) blokkades en vastzittende energie, zowel mentaal als fysiek, los te laten.

Kinderen en pubers. Voor hen is bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare vaak een situatie waarbij ze worstelen met hun gevoelens en emoties, omdat een verlies bij hen nog niet vaak is voorgekomen. Ze weten niet wat normaal is en wat is toegestaan. Tevens proberen ze vaak de volwassenen om hen heen te ontzien, omdat zij (in de ogen van het kind of de puber) al genoeg hebben aan hun eigen verdriet.

Door het gesprek juist luchtig te houden en eerst hun vertrouwen te winnen, mag je na een tijdje met ze meelopen. Zij krijgen van mij de regie en bepalen op wat voor manier ze het rouwproces doorstaan. Ik geef hen in een veilige omgeving diverse mogelijkheden, zoals tekenen, zingen, sporten of gewoon kletsen.

Door het toepassen van de MIR-methode verdwijnen alle belemmerde gedachtes en overtuigingen langzaam uit je hoofd. Door het toepassen van de MIR-methode verdwijnen alle belemmerende gedachten en overtuigingen langzaam uit je hoofd. Je krijgt rust in je hoofd en je hart. Je wordt gereset naar je oorspronkelijke blauwdruk. Omdat ook dit een manier is om onverwerkte emoties los te laten en je levensrugzak te verlichten, adviseer ik graag deze methode. Door minimaal vier weken lang, twee keer per dag over je hand te aaien en tegelijkertijd negen zinnen uit te spreken, geef je bewust liefdevolle aandacht aan jezelf en zet je daarbij een verwerkingsproces in gang.

Van cliënten hoor ik vaak dat ze in mijn fijne en warme praktijk aan huis, hartelijk zijn ontvangen. Het is ook mogelijk om in hun eigen huis of juist in een neutrale omgeving aan de slag te gaan. Ze hebben onder mijn betrokken begeleiding als professional én toegankelijk mens hard gewerkt aan zichzelf. Door steun en inzicht kunnen ze weer verder met het geleden verlies op een juiste plek.

In het boek ‘Onze zon achter de wolken’ schrijf ik over het levend verlies in ons gezin door CP en autisme. Het is een kennisbiografie over ons rouwproces na niet aangeboren hersenletsel bij onze oudste zoon. Aangevuld met termen als Cerebrale Parese, Autisme, brusjes, hechting, accepteren en loslaten.

Het is een naslagwerk geworden voor familie, vrienden, bekenden en lotgenoten en een herinneringsboek voor onze kinderen. Geschreven door mij als persoon, als echtgenote, als rouwbegeleider, maar belangrijker nog als moeder van twee prachtige kinderen die we regelmatig achter het behang kunnen plakken.

Het boek is te bestellen via www.sweetgoodbyes.nl.

Heb je verdriet om een recente overleden dierbare, of is er een geleden verlies van langer geleden dat nu (ineens) opspeelt?

Of ben je de ouder van een verdrietig kind dat vastloopt?

Neem dan contact op.

Amanda van den Hurk

06-15200481

Beatrixstraat 1

Heeswijk-Dinther

www.sweetgoodbyes.nl

IEDER MENS WIL GRAAG GEHOORD EN GEZIEN WORDEN, ZEKER IN EEN ROUWPROCES…

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *