Mind

HSP-ers en de vakantieperiode

De vakantieperiode komt er weer aan, dat kan voor HSP’ers ‘vervelend’ gedrag opleveren. De overgang van het ritme van werk of school naar de vakantieperiode vraagt overgangstijd.

Begrip en acceptatie kunnen helpen om er samen als gezin makkelijker doorheen te komen.

De laatste maanden tot aan de zomer zijn vaak rommeliger met schoolreisjes, feestjes, het afronden van het schooljaar, en ook de overgang naar de volgende klas. Dit geeft veel onrust.

Het werkt vaak super overprikkelend voor kinderen en ook voor de ouders. Vermoeidheid, intense emoties en gebrek aan duidelijkheid zorgen daardoor voor ander gedrag.

Dit is vaak lastig en vervelend gedrag, wat kan leiden tot strijd en gedoe binnen het HSP-gezin. Het hoofd van een HSP’er werkt gewoon anders, prikkels worden dieper verwerkt. Vijf jaar geleden moest ik mijn zoon vol weerstand ‘meeslepen’ na een schooldag, zo tegen het einde van het schooljaar. Boos. Woest. Woedend. Daar was alleen op school zelf niets van te merken.

Na school gingen we naar het bos, de hei en de zandbergen. Na een uurtje was zijn woede over en was hij juist niet meer mee naar huis te krijgen.

Door het benoemen van zijn overprikkelde gedrag en het effect op hem, weet hij nu donders goed wat hem wel helpt en wat vooral ook niet.

Voor mij en voor velen met mij, is het heel erg helpend om lekker naar buiten te gaan en op deze manier actieve hersteltijd in te bouwen. Ook al vriest het of regent het. Buiten zijn is voor zowel hoogsensitieve kinderen, als de ouders essentieel. Uit je hoofd. Ontladen. Loslaten. Vertragen of juist versnellen en weer gaan doen, in plaats van in je hoofd te zitten.

Ont-prikkelen is echt noodzakelijk in deze vakantietijd die vaak zo druk en onrustig is. De vraag die ik vaak stel: is je kind lastig of heeft je kind het lastig? En wat heeft je kind van jou als ouder nodig?

Het helpt als je een weekplanning maakt in de vakantie (visueel zichtbaar met plaatjes of pictogrammen) en deze planning doorneemt met je kinderen. Dat geeft al meer rust en zo kun je actief meer hersteltijd inbouwen voor jezelf en je kinderen. Dat valt de overgangsperiode vaak mee en is het daarna tijd voor een fijne en echte vakantie voor het hele HSP-gezin.

Ik coach HSP’ers ook één op één, dat zijn intensieve trajecten met supermooie persoonlijke ontwikkeling en groei voor de HSP’er, waar ik mee mag werken. Ook heb ik een online leeromgeving opgezet genaamd ‘’Rust in de Tent’’, waar allerlei onderwerpen uit het leven van een HSP’er aan bod komen.

Daarnaast heb ik twee boeken geschreven en getekend: ’Intense emoties boven water’ en de gids ‘Op vakantie met hooggevoelige kids’. Tachtig praktische tips die je in elke vakantie helpen, zeker in de zomervakantie. De boeken zijn via mijn website in te kijken en te bestellen.

Kijk voor meer info op mijn website Floor van Lier | Voor hoogsensitieve moeders en hun kinderen waar je ook veel gratis tools vindt om jou en je HSP-gezin te ondersteunen.

HSP – COACH – TRAINER – AUTEUR EN MOEDER

Wie ben ik? HSP-coach en trainer, Floor van Lier. Een super optimistisch blij ei, emotioneel eerlijk, creatief en oprecht. Daarnaast ben ik HSP-moeder van drie HSP-kinderen. Inzicht en begrip voor en over hoogsensitiviteit en de daarbij behorende intense emoties, dat is de basis van waaruit ik alles doe. Dat doe ik om echt het verschil te maken voor alle HSP’ers, van groot tot klein.

Floor van Lier | Voor hoogsensitieve moeders en hun kinderen

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *