Mind

De drie breinen en hun functie

De wetenschap doet er al jaren onderzoek naar. Voor de meesten van ons is het onbekend terrein: je hart en buik hebben hun eigen staaltje intelligentie. Jazeker, we beschikken over drie breinen of neurale netwerken: in ons hoofd, ons hart en in onze buik.

Buiten alle wetenschap om, leggen we in ons dagelijks leven sterk de nadruk op het rationele, ons hoofdbrein.

De andere twee breinen hebben we minder sterk op onze radar of negeren we. Toch kan het zinvol zijn om stil te staan bij wat voor soort intelligentie er in de verschillende breinen huist en wat zij ons te vertellen hebben.

De drie breinen en hun functie:

Hoofdbrein

Ons hoofdbrein is een meester in het analyseren en verwerken van informatie. Het is het huis van onze verbeelding, perceptie en cognitie. Het denkt, begrijpt (of niet) en vindt van alles.

Het hartbrein en het spijsverteringssysteem, oftewel buikbrein, staan in verbinding met onze hersenen door middel van de nervus vagus. Dit is een zenuw die ontspringt in de hersenen en naar de borst- en buikholte loopt, het staat in verbinding met al je belangrijke organen.

Het maakt deel uit van het autonome zenuwstelsel, wat er onder andere voor zorgt dat het kloppen van je hart en je spijsvertering automatisch verlopen.

Buikbrein

Ons hoofdbrein communiceert via het zenuwstelsel, met ons buikbrein. Het blijkt echter dat het buikbrein ook zonder deze verbinding kan functioneren.

Het bevat zijn eigen zenuwcellen, neuronen en neurotransmitters.

Ons onderbuikgevoel geeft ons perfect aan, wanneer iets wel of in de haak is. Het fluistert: “Dat donkere steegje? Loop maar even om, dat is niet veilig.”

Het is de plek waar de intelligentie van onze identiteit en onze diepste intuïtie huist.

Ons diepgewortelde innerlijk weten.

Voelt de keuze die je maakt goed, of toch niet helemaal? Past iets wel of (nog) niet bij je?

Het herbergt de kriebels die vertellen of er sprake is van angst, enthousiasme of verliefdheid.

Het geeft ons informatie en is net zo intelligent als ons hoofdbrein.

Hartbrein

De intelligentie van het hartbrein is het gevoel. Het voelt, raast, ontploft van blijdschap, en hier huizen onze waarden. Wat is belangrijk voor je, waar spring je voor in het vuur?

Alles is verbonden

Onze interne systemen werken als een intrinsiek verbonden netwerk dat constant informatie uitwisselt. Mentale stress kan zo zorgen voor buikpijn of vermoeidheid. Maar het werkt ook andersom: een disbalans in je darmflora kan je humeur beïnvloeden.

De kunst is…

Waarom zou je slechts op alleen het hoofdbrein varen, als je over drie krachtige breinen beschikt? Bij de meesten van ons zijn deze drie neurale netwerken niet uitgelijnd. Out of order. Buiten gebruik gesteld. En dat is zonde. Want alle drie geven ze je betekenisvolle informatie die op verschillende manieren en momenten waardevol zijn.

De kunst is te weten wanneer je welke intelligentie moet aanboren.

Wanneer je het beste naar welk brein kunt luisteren. Waarschijnlijk wijzen ze namelijk niet altijd dezelfde kant op.

Hoe weet je of je alle drie breinen benut?


Simpel. We herkennen vooral situaties waarin je NIET luistert naar je drie breinen.

Ervaar jij interne conflicten tussen je gedachten, gevoelens en gedragingen? Saboteer je herhaaldelijk je eigen plannen, doelen en dromen? Laat je regelmatig ongewenst gedrag zien waar je van baalt en heb je geen idee hoe dat om te buigen? Of heb je vaak moeite met het nemen van beslissingen of jezelf in beweging te krijgen?

Ervaar je regelmatig belemmerende emoties zoals stress, boosheid, frustratie en spanningen. Heb je last van chronische gezondheidszaken die met name te maken hebben met het hart en de maag?

Als je op een of meerdere symptomen ‘ja’ kunt beantwoorden, bestaat er een grote kans dat jij niet goed luistert naar je hart- en buikbrein.

Jouw hoofd, hart en buik werken niet samen en weerhouden jou ervan om een mooier, authentieker, wijzer en zinvoller leven te leiden.

Als lifestyle- en ademcoach kan ik jou helpen om (weer) in contact te komen met je eigen intuïtie en wijsheid. Ik leer je hoe de drie breinen uit te lijnen, om voor jou het meest optimale resultaat te bereiken.

Dat kan in een één-op-één sessie of in groepsverband tijdens de One Day Retreats die georganiseerd worden op: 9 juli, 6 augustus en 5 november in Langenboom.

Voor meer info:

Sandra van Dijk

Vitaalboost ; specialist in Ademwerk, Health & Beauty

www.vitaalboost.nl

Langenboom

06-23603009

sandra@vitaalboost.nl

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *