Gezondheid

Last van vermoeidheid? Zo krijg je meer energie.

Wij zeiden vroeger thuis “ik heb de piep leeg”, als we moe waren. Daar is niks mee, na een dag hard werken of een uur flink sporten.

Echter, iedere dag last hebben van vermoeidheid is niet oké. Wat ik vaak hoor en zelf herken: “ik ben al moe als ik opsta’’ of “als ik thuis ben, kom ik niet meer van de bank.”

Je bent vaak een duizendpoot: mantelzorg, een goede moeder zijn, werken, op school helpen, vrijwilligerswerk, huishoudster, ouderavonden, hond uitlaten. Daar komt ook nog bij: hormoonschommelingen, menstruatie, zwangerschap, overgang en ga zo maar door.

Schrijf eens op wat je allemaal doet.

Wat zou er anders kunnen? Ik zie je denken: “Ja, maar het moet allemaal gebeuren toch?” Ik ken het, ik dacht ook dat het niet anders kon.

Elke keer dacht ik: ik ga sporten, gezonder eten, minder doen. Voordat ik het wist was het weer maandag en stapte ik weer in dezelfde sneltrein. Toch kan het wel anders, neem die stap.

Hoe krijg je meer energie?

Maak een lijst van wat je gedurende de week de hele dag doet. Ook bijvoorbeeld tanden poetsen 8.00 tot 8.10, Facebooken 12.00 tot 12.15, boodschappen, etc. Echt alles. (schrik niet van deze lijst).

Vervolgens ga je wegstrepen waar je mee zou kunnen stoppen en wat je zou kunnen delegeren. Kijk welke activiteiten genoeg zijn voor één dag.

Die lijst moet korter!

Vul de lijst in met energiegevers: even niets doen, een wandeling maken en plan dit in!

Gezonder eten

En dan moet je ook nog gezond eten en koken… Jaaaa, want ongezond eten neemt je energie weg. Deze cirkel moet je doorbreken, zodat je energie krijgt! Met name suikers (snelle koolhydraten) zijn energieslurpers.

Leer waar deze in zitten, want we worden voor de gek gehouden door de voedingsmiddelenindustrie. De suikers zorgen voor pieken en dips in de bloedsuikerspiegel. In die dip krijg je weer honger en ga je weer eten.

Eet vooral veel verse producten, daar zitten geen toegevoegde suikers in. Door de vezels die erin zitten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.

Wil je hier meer over leren? Kom eens naar een lezing en geef je op via mijn website.


Voeding intolerantie

Je immuunsysteem overbelasten, kost veel energie. Door gevarieerder te eten, is er minder overbelasting en dus minder moeheid.

Het kan ook zinvol zijn om overgevoeligheden/ intolerantie voor voeding te testen. Dit doe ik door middel van bloedtesten in een iso gecertificeerd labaratorium.

Vitamines, mineralen en spoorelementen

Heeft je lichaam een energietekort? Denk dan aan de vitamines B, ijzer en vitamine D. Zelfs als je gezond eet, kan er een opname probleem zijn.

Wat dan zinvol is: een ontlasting test, om te zien of er een opname probleem is. Ook kan ik testen of je vitamines en mineralen tekort komt.

Bewegen

Doe iets wat je leuk vindt. Dansen, boksen of wandelen. Je kunt altijd bewegen.

Neem vaker de trap in plaats van de lift. Heb je een zittende baan? Zorg dan dat je ieder uur opstaat en in beweging komt. Heb je werkpauze? Ga buiten wandelen.

Slapen

Heel belangrijk voor je energie: ga op tijd naar bed! Slaap 7-8 uur per nacht.

Stop ‘s avonds op tijd met het kijken op je telefoon of laptop. Door het “blauwe licht” kan het lichaam namelijk moeilijk het slaaphormoon melatonine aanmaken.

Knuffelen

Ja, doe dit veel! Ook als je moe bent. Dan maakt het lichaam het hormoon oxytocine aan en dat remt het stresshormoon cortisol.

Water drinken

Veel mensen drinken te weinig water en daar kun je moe van worden.

Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Ik adviseer anderhalf tot twee liter water per dag.

Trage schildklier

Laat indien nodig, de schildklierfunctie checken. Een symptoom zoals vermoeidheid kan ook komen door een traag werkende schildklier.

Ik test in het laboratorium niet alleen de TSH zoals de huisarts dit doet, maar uitgebreider: de TSH -FT3 -FT4- en anti stoffen Anti TPO- Anti Tg.

Overgewicht

Bij overgewicht is afvallen het advies. Er kunnen veel oorzaken zijn voor overgewicht.

Die extra kilo’s moet je de hele dag meedragen. Gevolg hiervan is dat je vaak minder gaat bewegen. Er kunnen in het buikvet ook laaggradige ontstekingen ontstaan, die weer extra energie kosten.


Heb jij veel last van vermoeidheid? Ben jij vaak futloos? Wil jij dit anders en kun je bij de bovenstaande tips, wel wat hulp gebruiken?

Informeer dan naar de mogelijkheden en stuur een bericht.
info@angelien-gezondheidscoach.nl

0646041111

www.angelien-gezondheidscoach.nl

Haps

Over mij – Angelien gezondheidscoach en motivator (angelien-gezondheidscoach.nl)

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *