Gezondheid

Bruin brood gezond of niet ?

Het Voedingscentrum geeft aan dat de bruine kleur van brood niet altijd aangeeft hoe gezond het is. Soms wordt het brood namelijk donkerder gemaakt met moutextract of gekaramelliseerde suiker. Die geven brood wel een donkere kleur en een specifieke smaak, maar bieden weinig extra voedingsstoffen.

Het ezelsbruggetje ‘Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels’ gaat dus niet op.

De kleur van het brood zegt niks over de voedingsstoffen die erin zitten, dat doen alleen de ingrediënten.

“Het was vroeger eenvoudig,” zegt voedingswetenschapper Ellen Kampman van Wageningen University & Research (WUR). Bijvoorbeeld, Waldkorn is geen graan, maar een merknaam,” zegt Kampman. “Het is gemaakt van meel, het mengsel dat volledig vernietigd is en waar alles is uitgezeefd. Het enige dat overblijft is wit graanpoeder. Daar wordt wit brood van gemaakt. Het is eigenlijk niets. Sommige mensen houden van de smaak, maar het heeft totaal geen voedingsvezels.”

Als je echt wil weten waar brood van is gemaakt, vraag het dan aan de bakker of kijk op het etiket naar de ingrediëntenlijst.

Voor de meest gezonde optie kies je niet voor tarwemeel, maar voor brood dat gemaakt is van volkorenmeel.

Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *