Spirit

Schelpen die inzichten kunnen geven… cowrilegging

Wist je dat cowrischelpen, ook wel ita of cedischelpen genoemd, inzichten kunnen brengen? In Afrikaanse landen, zoals bijvoorbeeld Marokko, Senegal, Nigeria, Ghana, Mali, gelooft men dat het patroon waarin deze schelpen neerkomen, afhankelijk van hoe ze vallen, informatie bevatten over iemands levenspad.

Ingrid MA Akkermans, van praktijk ImaA, legt uit hoe het in z’n werk gaat.

Cowri Ita Cedischelpen

“Deze schelpen zijn van oorsprong een betaalmiddel in tal van Afrikaanse landen geweest. Later ontdekten geleerden, die zich bezig hielden met spirituele leer, dat de schelpen ook hulp boden bij het vinden van antwoorden op verschillende levensvragen.

De schelpen, die ritueel bewerkt worden, dienen gegooid te worden om gelezen te kunnen worden. Dit is echter geen techniek die je je zomaar even van vandaag op morgen onder de knie kunt krijgen. Eerst leer je de vraagstelling en dan ga je na welke weg je mag nemen. Je hebt keuzes tussen de mannelijke of vrouwelijke weg.

Dit kun je doen aan de hand van een ‘kop of munt’ variatie waarbij je telkens vooraf bepaalt welke weg door welke zijde van de munt wordt gekenmerkt. De vier uitkomsten hiervan bepalen een figuur dat staat voor ‘de man’ of ‘de vrouw’.

Daarna leg je links en rechts op een witte, zachte ondergrond een object dat respectievelijk ‘ja’ of ‘nee’ representeert. Deze hulpmiddelen worden enkel gebruikt ter ondersteuning van pure ja/nee vragen.

Daarna volgen drie gebeden in de rechterhand, linkerhand en uiteindelijk opnieuw in de rechterhand. Dat zijn er dus negen in totaal. Hierna stel je de vraag of de cowri’s jou de weg, zoals bepaald door de munt, willen wijzen. Wanneer de schelpen in een significante hoeveelheid bij het ‘ja’ object neervallen, kun je verdergaan. Bij een ‘nee’, dien je het gehele ritueel te herhalen. Krijg je hierna van het ritueel opnieuw een ‘nee’ dan kun je het nog één keer herhalen. Is de uitkomst dan opnieuw negatief kan er géén legging plaatsvinden want dan zullen de uitkomsten niet zuiver zijn.

Het stellen van een vraag.

Het is echter niet de bedoeling dat je de cowri’s keuzeslaat maken. Zo loop je namelijk inzichten mis die jou de juiste weg kunnen wijzen.

Hoe stel je dan een vraag?

Ik werkt met 16 cowries, je kunt echter ook met 8 of 4 werken.

Je neemt alle cowries in de handen. Je maakt als het ware een kommetje met je handen en je stelt de vraag in die richting. Vervolgens blaas je op de schelpen, open je je handen en laat ze neerkomen op een witte ondergrond. De ligging van de schelpen samen met de figuren die daarbij gemaakt kunnen worden, zijn voor een ervaren legger voldoende om inzichten te verkrijgen.

Ik maak tevens gebruik van bijvoorbeeld kiezelsteentjes, nootjes, boontjes, ringen, botjes of geld afgestemd op de vraagstelling en inzichten die we willen verkrijgen.

Na afloop van de legging zullen de schelpen ook een offer bepalen. Dit is noodzakelijk om het geluk naar jouw kant (of die van de persoon die jij probeert te helpen) toe te trekken. Een offer bepaal jezelf én dat kan zijn ‘een taart bakken voor je buurvrouw’, een bloemetje brengen bij een eenzaam persoon of een extraatje doneren aan een goed doel. Belangrijk is dat het offer uit ‘je hart’ komt.”

——————————————————————————————————————

De, van oorsprong, Nederlands Zuid-Limburgse, Ingrid MA Akkermans, Filosofe, Professioneel Counsellor, Therapeut en moeder van een multicultureel gezin, komt al meer dan 32 jaar op Afrikaans continent. Hier heeft zij ook het leggen, lezen én interpreteren van de schelpen geleerd en er haar afstudeer thesis over geschreven.

Hiermee is ze één van de weinige blanke West Europese vrouwen die met de schelpen kan werken.

In praktijk ImaA biedt ze cowrieleggingen aan maar kunnen de schelpen ook ter aanvulling gebruikt worden.

Meer informatie kun je opvragen in de Filosofische Counselling Praktijk ImaA Website: www.imaa.be

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *