Mind

Emotionele detox

De invloed van onderdrukte emoties

We ervaren in ons leven allemaal verschillende emoties: pijn, verdriet, boosheid, vreugde. Emoties hebben invloed op de mens die we nu zijn. De ballast die we meedragen is soms zwaar en heeft invloed op ons geluksgevoel. Marca de Greef van de praktijk Emotionele Detox heeft al veel mensen geholpen met het ‘opruimen’ van verschillende emoties.

Interview met Marca de Greef

Wat gebeurt er met onze emoties als we ze niet kunnen uiten?

Emoties die we niet kunnen uiten, worden opgeslagen in het lichaam, in het celgeheugen. Wanneer we iets naars ervaren zijn we niet altijd in de gelegenheid of in staat de bijbehorende emoties toe te laten. We slaan dit op in ons lichaam, in onze cellen, we leren ermee leven en ontwikkelen overlevingsstructuren hiervoor. De emoties kun je echter zien als een bal die je onder water drukt, het kost kracht om deze onder water te blijven drukken en de bal komt toch steeds naar boven. Zo ook met emoties.

Welke invloed hebben emoties op ons lichaam?

Wanneer we emoties onderdrukken, wegstoppen of negeren dan worden deze in ons lichaam opgeslagen. We zijn ons niet altijd bewust dat deze emoties gelinkt zijn aan gebeurtenissen uit ons verleden. Als je bijvoorbeeld denkt aan iets vervelends uit je verleden, dan kan het zijn dat je meteen een kramp voelt of een samentrekking in je lichaam. Dit geeft al aan dat de gebeurtenis en de bijbehorende emoties nog niet vrij zijn. Ze hebben nog steeds invloed op jou en je leven. Je hebt strategieën ontwikkeld om deze emoties niet meer te voelen. We zijn bijvoorbeeld altijd druk bezig, of meer op de ander gericht, of ervaren veel boosheid of we trekken onszelf terug als het lastig wordt. Ieder heeft zo zijn eigen manier om om te gaan met lastige situaties. Er ontstaan patronen die ongezond voor ons kunnen zijn, ons kunnen belemmeren en waar op den duur klachten uit kunnen voorkomen. Op een onbewust niveau ga je bepaalde emoties uit de weg, die wel getriggerd worden in je dagelijkse leven.

Je hoort steeds meer over celgeheugen. Wat is een celgeheugen?

Onze cellen maken deel uit van een groter geheel en communiceren als zodanig continue met de rest van het lichaam. In het celgeheugen zitten de bijbehorende functies van het lichaamsdeel opgeslagen. Daarnaast slaan de cellen onverwerkte trauma’s en emoties op. Deze onverwerkte, onopgeloste gebeurtenissen veroorzaken een belasting van de cellen zodat deze uiteindelijk niet meer goed hun werk kunnen doen. Met als gevolg dat er disbalans of ziektes kunnen ontstaan.

Kunnen opgeslagen emoties ervoor zorgen dat sommige wensen in ons leven niet uitkomen?

Wanneer we emoties opslaan koppelen we hieraan vaak ook overtuigingen. Overtuigingen over het leven, over jezelf over hoe je om kunt gaan met soortgelijke situaties enz.. Deze overtuigingen zijn vaak diepgeworteld en we hebben er op bewust niveau niet altijd toegang toe. Zeker niet als deze overtuigingen al in de vroege jeugd zijn ontstaan. Een belemmerende overtuiging zoals bijvoorbeeld: “Ik kan anderen niet vertrouwen dat ze het werk doen” kan ervoor zorgen dat je het werk niet graag aan anderen overlaat en uiteindelijk jezelf voorbij loopt. Bij het aangaan van de onderliggende emoties kan er een verschuiving in jou plaatsvinden waardoor je het makkelijk gaat vinden werk aan anderen over te laten.

Soms herinneren we de emotie niet meer, kan het dan toch nog invloed hebben op ons leven nu?

Zeker, emoties zitten immers opgeslagen in ons systeem, in onze cellen. We leven ernaar omdat we hebben ervaren dat de bijbehorende ervaringen niet prettig zijn. Stel je verliest iemand op jonge leeftijd. Een ouder of een broer of zus. Dit heeft invloed op jou en op de manier waarop jij de wereld om je heen ervaart. Als je naar aanleiding van deze pijnlijke gebeurtenis gaat geloven dat relaties gevaarlijk zijn omdat de ander je kan verlaten, kan dit doorwerken in vriendschappen en liefdesrelaties.

Je werkt met The Journey Methode van Brandon Bays om bij de emotie te komen. Kun je daar iets over uitleggen?

De Journey Methode ofwel Helende Reis, bestaat uit belangrijke elementen voor genezing; toegang krijgen tot het celgeheugen en jezelf bevrijden van de blokkades die daar zijn ontstaan en contact te maken met de Bron van alles wat is, een zogenaamde bronervaring.

In een Journey-proces ga je naar binnen, maak je contact met je emoties en door deze volledig te omarmen zak je als het ware steeds dieper naar je eigen kern die verbonden is met de Bron-energie. De Bron wordt ook wel ervaren als Licht, Liefde, Oneindige Intelligentie, het Christus bewustzijn enzovoort. Daarnaast krijg je in het proces toegang tot het celgeheugen en ontdek je welke gebeurtenis hier zit opgeslagen. Dit is gerelateerd aan de situatie waar je aan wilt werken. Door de emoties rondom deze gebeurtenis te uiten ontstaat er ruimte, ruimte waarin je op een gegeven moment voelt dat de lading van deze gebeurtenis wegvalt. Door te uiten wat er destijds niet geuit kon worden, voelt het uiteindelijk vrij zodat vergeving vanuit het hart mogelijk is. Deze vergeving is essentieel voor het loslaten.

Deze methode heeft jou ook geholpen?

”Jazeker, ik zat zelf in een Burn-out, was opgeleid als coach en wist dat ik voor de 3e keer in een vergelijkbaar patroon zat van stress. Dit wilde ik voor eens en altijd oplossen. Toen het boek van de Helende Reis van Brandon Bays op mijn pad kwam, wist ik dat dit mij zou kunnen helpen. Het toeval wilde dat 2 weken later een Journey Intensive gehouden werd. Daar heb ik het werk zelf mogen ervaren en er kwam ontzettend veel los. Verdriet wat nog te maken had met mijn moeder die overleden was toen ik 15jaar was. Ongeveer 2 maanden na dit bewuste weekend had ik weer voldoende energie om te gaan hardlopen. Ik was uit het dal en de energie kwam als vanzelf weer terug.

Als een emotie is opgeruimd, welk verschil voel je dan?

Het effect na een proces is voor iedereen verschillend. Veel mensen verlaten de praktijk met een lichter en opgelucht gevoel. Ik zie het als ik in hun ogen kijk. Er is meer helderheid in de ogen verschenen. Daarna verloopt het voor iedereen verschillend. Een cliënt van me gaf aan dat ze sinds dat allereerste proces voelde dat ze gesteund werd en er niet meer alleen voor stond. Na een aantal processen is de gemene deler dat mensen zich energieker voelen en meer innerlijke rust ervaren.

Wie zou je een emotionele detox aanbevelen ?

Iemand die toe is aan verandering en bereid is met zijn emoties aan de slag te gaan. Dat kan zijn wanneer je niet lekker in je vel zit, bewust bent van de stress en de drukte en dit graag anders wilt. Wanneer je uitgeput ’s avonds op de bank zit en moeite hebt met ontspannen. Wanneer je fysieke klachten hebt die niet zomaar overgaan. Maar ook wanneer je je bewust bent van onverwerkte gebeurtenissen in je leven en dat je er klaar voor bent deze achter je te laten.

Wil je na dit interview een afspraak maken met Marca de Greef neem dan contact op.

Www.emotioneledetox.nl

Locatie:

Margrietstraat 17 Erp

Infabriek Boekel

Tel: 06-50462146

Elke woensdagavond geeft Marca meditatie avonden

De meditaties zijn gericht op contact met jouw innerlijk, contact met jezelf, je ziel. We verbinden met het licht in onszelf vanuit openheid en ontspanning. De meditatie avonden worden gegeven in de Infabriek Boekel.

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *