Gezondheid

Zeven soorten honger

Met ingehouden adem probeer ik het knoopje van mijn spijkerbroek te sluiten. “Vanaf nu eet ik alleen nog maar gezond!” roep ik in de stille kamer waar ik mijn goede voornemens al vaker heb geroepen.

HET GOEDE VOORNEMEN IS ER!

Waarom is het dan zo moeilijk om bij dat goede voornemen te blijven. Dit komt omdat er 7 soorten honger bestaan. Tijd om deze 7 soorten honger eens onder de loep te nemen, zodat je ze bewust kunt herkennen als ze zich aandienen.

Ooghonger.

Adverteerders maken gretig gebruik van dit fenomeen. Je zit lekker voor de tv denkt helemaal niet aan eten. Je zit nog vol van het avondeten. In het reclame blok zie je een slanke dame een magnum ijs verorberen.
Je ogen zien en sturen signalen naar je hersenen. Meteen krijg je ook zin in iets. Het heeft niets te maken met een hongerig lichaam. ZIEN ETEN, DOET ETEN.

Geurhonger.

Je loopt langs de bakker en ruikt het vers gebakken brood. Probeer dan maar eens door te lopen. De geur cirkelt langs je neus en je krijgt trek in iets. Doorlopen lijkt een onmogelijke opgave. Onze geur is erg belangrijk, het waarschuwt ons voor eten dat al bedorven is. Daarnaast kan geur ook prikkels geven naar de hersenen waardoor we denken dat we honger hebben. Terwijl onze maag nog vol is.

Oorhonger.

Je verwacht het niet maar zelfs geluid kan ons aanzetten tot eten. Hoor je iemand een zak chips open trekken, krijg je al meteen zin erin. Of een collega spreekt over de appeltaart die ze gisteren heeft gebakken. Luisterend naar het recept krijg je al zin in taart. Je hersenen geven het signaal aan je door: honger. Zin in iets.

Mondhonger.

Soms voelt het alsof je zin hebt om iets in je mond te stoppen. Je neemt dan snel een dropje. Je wilt de sensatie in je mond voelen. Je eet dan waarschijnlijk te snel in het algemeen. Het is belangrijk goed te kauwen en langzaam te eten anders blijft je mond onbevredigd.

Maaghonger.

Bij maaghonger voelt je maag een beetje leeg en soms begint je  maag ook te knorren. Je maag went aan eten op hetzelfde tijdstip van de dag. Veel mensen weten niet hoe het voelt als een maag vol, halfvol of leeg is. Meteen neemt men al voedsel tot zich als een maag knort.
Een knorrende maag is geen teken dat je echt honger hebt! Het zijn de gassen die worden gekneed. Dit zorgt voor een rommelig geluid. Het is eigenlijk een teken van een goede spijsvertering.

Hoofdhonger.

We denken aan wat we allemaal niet mogen eten. We denken aan wat we allemaal wel mogen eten. We lezen wat gezond is en gaan mee in die trend. We zijn zo bezig met denken en beredeneren, dat we helemaal vergeten naar ons lichaam te luisteren. We eten een groot ontbijt omdat het een trend is. We eten om de 2 uur een snack omdat we ergens gelezen hebben dat dat goed is. Alles word beredeneert via ons hoofd en we luisteren niet naar wat ons lichaam echt wil en nodig heeft.

Harthonger.

Je voelt je alleen en eet in 1 keer een pak koekjes op. Je bent boos en gefrustreerd en vindt dat je wel een frietje met mayo hebt verdiend. Je bent verdrietig en grijpt naar een stuk chocolade. Je bent verveeld en trekt een zak chips open.
Je lichaam heeft geen honger maar je wilt iets vullen. Het is je hart. Je wilt de emoties in je hart niet voelen maar probeert dit met eten te vullen.

Deze 7 soorten honger zorgen ervoor dat het soms best moeilijk is om gezonde keuzes te maken. Voordat je iets in je mond stopt, voel….voel even wie je nu probeert te bevredigen. Is dat je ooghonger? Of je geurhonger? Of…

Probeer dit 1 dag bij te houden en maak notities. Het geeft je veel inzichten over je eetgedrag. En zo leer je ook welk soort honger je grootste valkuil is. Op weg naar lekker gezond leven!
 

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *