Gezondheid

Wat is het verschil tussen een ontspanningsmassage en acupressuurmassage?

We vragen het Marieke Geevers van CHI-massages uit Boxmeer.

“Elke vorm van massage is gezonde aandacht voor je lichaam. Een ontspanningsmassage is dus niet alleen verwennerij maar heeft zeker effect op je gemoedstoestand en je lichamelijke conditie op milde wijze. Er wordt vooral aandacht besteed aan het verbeteren van de bloedsomloop, ontspanning te krijgen in de spieren en rust in het hoofd. Acupressuurmassage gaat een stapje verder. Bij deze vorm van masseren werk ik op de energiebanen van het lichaam, de meridianen. Verdeeld over deze meridianen liggen de zogenaamde tsubo punten. In deze banen en/of punten kunnen blokkades ontstaan. Dit kan een lichamelijke- of emotionele oorzaak hebben. Door middel van de massage worden deze blokkades verminderd en kunnen in veel gevallen ook helemaal verdwijnen, waardoor pijn- en/of emotionele klachten verminderen en/of verdwijnen.
De punten kunnen met naalden (acupunctuur) of met massage bewerkt worden.”

Kun je het vergelijken met acupunctuur?

“Ten eerste is de hele beleving van de behandeling anders. Heel vaak vinden mensen het plaatsen van naalden in je lichaam een eng idee. Dat maakt de keus voor een massage dan soms wat gemakkelijker, hoewel deze over het algemeen wel gevoelig is. Wat ook een wezenlijk verschil is, is dat ik, doordat ik massagetechnieken gebruik, ook meteen de spieren op mijn pad aanspreek. Hier ligt niet de focus maar heeft wel zijn uitwerking. Daar bovenop komt ook dat aanrakingen een positief effect hebben iemands gestel en gemoed dus dat telt ook mee.“

Bij welke klacht kan een acupresuurmassage helpen?

“Acupressuurmassage is een holistische, therapeutische vorm van masseren en kan op veel verschillende klachten zijn effect hebben. Zowel mensen met lichamelijke pijnklachten als emotionele klachten kunnen bij mij terecht. Enkele voorbeelden zijn: – rugklachten – tennisarm – hoofdpijnklachten – vermoeidheid – somberheid – burnout klachten. Daarbij helpt acupressuurmassage bij het versterken van je immuunsysteem en kun je door je regelmatig te laten masseren veel klachten voorkomen. Zo zijn er dan ook veel mensen die met enige regelmaat een afspraak maken als een soort “onderhoudsbeurt”

Waarom heb je juist voor deze vorm van massage gekozen?

“Doordat ik jaren geleden veel lichamelijke klachten had en in een burnout terecht kwam, ben ik in aanraking gekomen met deze manier van masseren. Ik ben er door deze massages weer helemaal bovenop gekomen en ben uit enthousiasme toen zelf de opleiding gaan volgen. Door steeds meer interesse in mijn massages, in eerste instantie van vrienden en kennissen, ben ik op het idee gekomen om mijn eigen praktijk te beginnen.

Komen mensen naar je toe voor een ontspanningsmassage of juist voor een acupressuurmassage?

“Dat is heel verschillend. De meeste mensen komen bij me via een tip van iemand die ze kennen en baat heeft gehad van de acupressuurmassages. Vaak benaderen mensen me voor “een” massage. Ik vraag dan waar ze precies naar op zoek zijn en leg de verschillen in mijn massages uit. Omdat acupressuurmassage niet heel erg bekend is, kiezen de meesten dan in eerste instantie voor een ontspanningsmassage. De 1 blijft hierbij en sommige mensen stappen over op acupressuurmassages. Andersom komt ook voor. Zeker als de klachten aanzienlijk verminderd of verdwenen zijn.”

Ook met voetklachten kan men bij jouw terecht want je bent ook pedicure. Kun je daar iets over vertellen?

“Om een pedicure afspraak te maken hoeven mensen niet persé klachten te hebben. Veel mensen vinden het lastig om hun eigen voeten en nagels te verzorgen omdat ze er bijvoorbeeld niet zo goed bij kunnen. Anderen zien het als zichzelf verwennen als ze het zelf niet hoeven doen en weer andere mensen komen inderdaad met bepaalde klachten aan voeten en/of teennagels waar je beter voor naar een pedicure kan gaan. Voorbeelden van enkele klachten zijn: – overmatig (pathologisch) eelt – verdikte teennagels – ingroeiende nagels – likdoorns Verder kan ik ook adviezen geven voor de verdere verzorging van de voeten thuis en het dragen van het juiste schoeisel.”

De pedicure behandeling is in de praktijk. Of kom je ook bij mensen thuis?

“In principe komen de mensen naar mijn praktijk. De behandelruimte is op de begane grond en dus voor de meeste mensen geen probleem. Als ik meerdere mensen op hetzelfde adres kan behandelen (vanaf 4p) dan kom ik op locatie. Dit is dan bijvoorbeeld een zorgboerderij, een zorginstelling of een bedrijf.”

Waarom ben je begonnen als pedicure?

“Aangezien ik zelf ook behoorlijk moeilijke voeten heb, weet ik als geen ander hoe fijn het is om probleemloos te kunnen lopen. Het is dat ook heerlijk om iemand weer soepeltjes de deur uit te zien gaan of dat ze hun voeten weer durven te laten zien in het zwembad bijvoorbeeld.”

Je hebt veel vaste klanten en mensen komen graag bij je terug. Wat is jouw kracht?

“De behandeling moet uiteraard goed zijn en afgestemd op de persoon. Of je nu voor een massage komt of een pedicurebehandeling. Daarnaast vind ik persoonlijke aandacht ook belangrijk. Je bent toch met iemands lichaam bezig. Dan is het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen bij je. Er hangt een gemoedelijke huiselijke sfeer in mijn praktijk. Niet zweverig, wel ontspannen en het liefst met een beetje humor hier en daar. Dat spreekt mijn klanten erg aan.”

Ben je na het lezen van het interview geïnteresseerd in een pedicure behandeling? Of wil je graag een acupresuurmassage of ontspanningsmassage? Neem dan contact op met Marieke Geevers. Telefoon: 06-12551955 www.CHI-massages.nl Roodstaart 4 Boxmeer

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *