Gezondheid

De reden voor de onweerstaanbare hunkering naar een bepaald soort voeding

Ineens heb je een onweerstaanbare trek in chocolade, of je hunkert de hele dag al naar snoep. Iedereen kent het denk ik wel. Vaak probeert je lichaam je wat te vertellen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw lichaam bepaalde voedingsstoffen tekort komt of de trek naar voedsel kan veroorzaakt worden door een emotie.

Zin in kaas?

Als je ineens veel zin krijgt in kaas, kan het zijn dat je lichaam een tekort heeft aan calcium. Een tekort aan calcium kan leiden tot botontkalking. De emotie achter de hunkering naar kaas, zou erop kunnen wijzen dat je te druk bent met andere mensen. Je hebt meer behoefte om met jezelf bezig te zijn en jezelf te ontwikkelen.

Wat kun je doen?
Neem lekker een plak kaas. Ook melk, broccoli en amandelen zijn rijk aan calcium. Je lichaam heeft echter wel vitamine D nodig om calcium op te kunnen opnemen. Extra vitamine D supplementen in de winter is altijd aan te raden. Daarnaast zou je kunnen beginnen met een workshop of opleiding om jezelf meer te ontwikkelen.

Zin in chocolade?

Als je trek hebt in chocola kan het zijn dat je lichaam magnesium nodig heeft. Een tekort aan magnesium heb je snel als je alcohol, thee, koffie of frisdrank drinkt of bij menstruatie.

Wanneer je behoefte hebt aan liefde of als je je teleurgesteld voelt, kan dat er ook voor zorgen dat je veel trek krijgt in chocolade.

Wat kun je doen?
Noten. bladgroenten, bruine rijst, volkorenbrood en pompoenpitten zijn een goed idee als je magnesium te kort komt. Daarnaast veel knuffelen of boek een massage.

Zin in ijs?
Ineens veel zin hebben in ijs zou erop kunnen wijzen dat je last hebt van bloedarmoede en een tekort aan ijzer. De behoefte aan ijs kan er ook op wijzen dat je angstig of onzeker bent, dat je je schaamt of schuldig voelt. Vaak krijg je dan zin in romig voedsel om jezelf te troosten.

Wat kun je doen?
Spinazie, tomaten en noten zijn een grote bron van ijzer. Daarnaast kun je in gesprek gaan met een coach en jouw gevoelens uiten. Dat lucht op en een coach kan je een helpen deze gevoelens te verwerken.

Zin in chips?

Dan heb je behoefte aan: zout en rust!

Wat kun je doen?

Neem liever wat tijd voor jezelf. Ga in bad, lees een boek of ga bijvoorbeeld even wandelen. Eet natriumrijke producten zoals olijven , kaas, zeekraal en selderij.

Zin in Snoep?
Als je een onweerstaanbare trek hebt in snoep, dan zou dat erop kunnen wijzen dat je een tekort hebt aan chroom. Chroom heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Een tekort aan chroom kan ertoe leiden dat je symptomen gaat ervaren van glucose-intolerantie of verhoogde insulinewaarden. Trek hebben in snoep kan er daarnaast op wijzen dat je gevoelens als jaloezie, afkeer, verwarring of de angst hebt onderdrukt. Ook kan het zijn dat je verlangt naar troost en geruststelling.

Wat kun je doen?
Een hele zak snoep leegeten maakt het probleem vaak alleen maar erger. Dat zorgt er namelijk voor dat je lichaam ineens veel insuline gaat produceren, wat kan leiden tot een suikerdip. Eet liever: worteltjes, aardappelen, broccoli, asperges, volkorenbrood, eieren of verschillende soorten fruit. Sosiela van de praktijksos.nl kan kijken naar je insulinewaarden en is gespecialiseerd om onderdrukte gevoelens te verhelpen.

Zin in pasta en koolhydraten?
Veel zin hebben in koolhydraten kan betekenen een tekort aan het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan kan een rol spelen in de eiwitsynthese en de synthese van serotonine en melatonine. Wanneer je last hebt van slaap-, angst- of stemmingsproblemen kan een tekort hebt aan tryptofaan meespelen. Mensen die gestrest, gespannen of angstig zijn kunnen dan ook een enorme trek krijgen in koolhydraten.

Wat kun je doen?
Het eten van eiwitrijk voedsel kan een tekort aan tryptofaan aanvullen. Je kunt hierbij denken aan melk, eieren, cashewnoten, walnoten, bananen en kaas. Zeker wanneer je last hebt van slaapproblemen kan een glas warme melk voor het slapengaan een uitkomst bieden.

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *