Gezondheid

Een blij kind door natuurlijke voeding

Wat je kind eet, heeft niet alleen effect op de gezondheid en weerstand, maar beïnvloedt ook gedrag en stemming. Sommige voedingsmiddelen kunnen je kind somber, druk of juist vrolijk of ontspannen maken. Wist je bijvoorbeeld dat je kind van gezonde vetten vrolijk wordt?

Onderzoek laat zien dat gezonde visvetzuren uit zalm, makreel of haring een opbeurend effect hebben en kinderen minder somber maken. In landen waar veel vis wordt gegeten, komen namelijk veel minder depressies voor. De omega-3 vetzuren zorgen voor gezonde zenuwen en helpen de hersenen goed te presteren.

Cacao heeft de eigenschap om te kalmeren en ontspannen omdat er stofjes inzitten die als geluks- en ontspanningshormonen werken. Logisch dat je je van chocolade goed gaat voelen. Bij een proefwerk of examen werkt chocolade dus stress verlagend.

Trouwens, een banaan bevat ook veel magnesium en werkt net zo kalmerend. Heeft je kind langdurig en ernstig last van gezondheids- of gedragsproblemen? Raadpleeg dan een professional.

10 tips voor een top humeur

 1. Hoe verser en puurder, hoe beter.
 2. Eet op vaste tijden. Het lichaam went hieraan en zal een hongersignaal geven op die tijden, en niet eerder.
 3. Geef je kind een banaan voor een examen. Een banaan geeft energie en kalmeert het zenuwstelsel.
 4. Bij vermoeidheid en concentratiestoornissen geef je kind een appel. De koolhydraten, vruchtensuiker en druivensuiker zorgen snel voor nieuwe energie omdat ze gemakkelijk in het lichaam worden opgenomen Appels helpen het zuurstoftoevoer te vergroten.
 1. Trap niet in teksten zoals ‘zonder suiker’ en light producten. In deze producten zitten meestal veel zoetstoffen. Alle zoetstoffen hebben een E-nummer en zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze worden kunstmatig gemaakt in een fabriek. Lees de etiketten in de supermarkt, of ga een keer mee me een supermarkt safari. Je leert dan zoveel over de inhoud van producten.
 1. Laat je kind wennen aan gezonde tussendoortjes. Denk aan komkommer, tomaatjes, wortels, fruit, in plaats van koekjes, snacks en snoep. De wetenschap heeft aangetoond dat bij suiker de bloedsuikerspiegel omhoog schiet en dus ook het energielevel van een kind. Om daarna weer terug te vallen naar een normale bloedsuikerspiegel. Het lichaam is dan
  niet in balans.
 2. Geef je kind 300 gram groenten per dag. Groenten zoals broccoli zorgen voor het stabiliseren van de gemoedstoestand. (Wanneer 300 gram bij het avondeten te veel is, denk dan ook aan tomaatjes, komkommer of een soep bij de lunch. Dan haal je makkelijk 300 gram op een dag)
 1. Kijk uit met vruchtensappen. Die bevatten veel natuurlijke
  suikers. Het is beter één sinaasappel te eten dan drie te
  persen, want dan krijg je drie keer zoveel natuurlijke suikers binnen. Leer je kinderen dat ze het beste water en ongezoete thee kunnen drinken.
 1. En als je kind graag melk drinkt of yoghurt eet, geef dan de volle variant. Magere en halfvolle zuivelproducten bevatten namelijk veel minder voedingsstoffen en gezonde vetten.
  Vet is een belangrijke brandstof voor het lichaam van je kind. Vet zorgt er ook voor dat vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E in de darm opgenomen kunnen worden.
  Plus het zorgt voor een lang verzadigd gevoel.
 2. Geef je kind drie of vier keer per week gezonde vetten zoals noten, avocado’s, vis en donkergroene bladgroenten. Goede vetten zitten in noten en zaden, vette vis (biologisch), roomboter, olijfolie, avocado’s, lijnzaad en eieren (biologisch en scharrel)
Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *