Ervaringsverhalen

IJSBAD ervaring

Persoonlijk hou ik niet zo van kou. Duizenden ijsklontjes in een bad en daar instappen?? Brrrr. Toch ben ik benieuwd of ik het zou durven. Benieuwd of ik controle heb over mijn mind en over dat stemmetje dat roept: ‘dat is niks voor jou.’ En benieuwd of de Wim Hof ademhalingstechniek echt helpt.

We zijn met een leuke groep van acht mensen bij Manon van de praktijk Zuiver & Puur.

Ze heeft een mooie plek in de tuin waar het grote bad klaar staat. De ijsblokken komen later want we gaan eerst de verschillende ademhalingstechnieken ontdekken in de workshop.

Manon heeft een fijne rustige manier van uitleggen. Ze kiest bewust voor een kleine groep van acht mensen, zodat ze iedereen persoonlijk kan begeleiden bij het ijsbad.

Ademhaling

We gaan eerst kijken hoe vaak we inademen per minuut. Gemiddeld zes keer is een mooie, rustige ademhaling, het bevordert je gezondheid en is goed voor je zenuwstelsel. De meesten hebben een gemiddelde van 10 tot 12 keer per minuut.

We voelen allen een gezonde spanning en dit geeft een samenhorigheidsgevoel. Vandaag gaan we het doen!

Wim Hof ademhalingsmethode

Voordat we de Wim Hof ademhalingsmethode leren, legt Manon uit dat we eerst gaan opdrukken.

Een oefening, zodat we de invloed van ademhaling ervaren. Nu heb ik weinig kracht in mijn armen, maar we lachen allemaal en doen ons best. Na tien keer opdrukken, voel ik niet meer de kracht om voor 11 te gaan. De andere zitten ook rond die koers met een uitschieter van 24.

We beginnen nu met de Wim Hof ademhalingsmethode. Het is de bedoeling dat je door je mond in en uit ademt, in een snel tempo. Dit stimuleert de stressresponsen in je lijf en maakt een stoot adrenaline aan. Deze extreem, snelle ademhaling doen we 30 keer. Dan komt het moment van de laatste uitademing en stop je met ademhalen.

Het voelt als een kalme stilte. Anderhalve minuut blijven we zo, zonder ademhaling. In Hof termen: de retentie.

Je geeft zo je lichaamssysteem een signaal om kalm te blijven ondanks al je stressresponsen. Je gaat abrupt van volledig ‘aan’ naar complete ontspanning. Een intens bijzonder gevoel. Dit herhalen we drie rondes.

Daarna mogen we ons weer gaan opdrukken en kijken of we dit nu vaker kunnen.

Ik ben flabbergasted, met gemak druk ik mijzelf nu 20 keer op. WAUW!

Veel sporters gebruiken deze ademhaling voordat ze gaan sporten. Nu begrijp ik waarom!

Wanneer je de de Wim Hof ademhaling regelmatig beoefenend, levert het veel benefits op: meer energie, het verminderd het stressniveaus en verbeterd het immuunsysteem.

Ijsbad

Dan is het tijd voor het ijsbad. Om de beurt staan we voor het bad. Manon legt uit: Onze mindset is belangrijk. Beslis in je mind: Ik ga dit doen, samen met de reden waarom. Stap in en ga meteen zitten. Focus op één punt.

Ik kijk naar een punt. Even bekruipt me het gevoel: ‘ik kan dit niet.’ Dan stap ik het ijskoude water in en ga zitten. Jeetje, wat is dit koud!! Manon is bij me en geeft aan: Adem langzaam in en langzaam uit. Ik concentreer me op mijn ademhaling. In …uit… Ik voel mijn lichaam tintelen. Tintelen van de kou, tintelen om zich te richten op overleven. Twee minuten lang blijf je zo zitten.

Door het samentrekken van je bloedvaten in het ijsbad en het weer uitzetten van je bloedvaten uit het bad, train je de bloedvaten. Het bevordert de doorbloeding met alle voordelen van dien. Yoehoe ik zit erin, bedenk ik in mijzelf.

Mindset, focus, ademhaling en de aanmoedigende woorden van Manon, zorgen ervoor dat we alle acht het ijskoude bad hebben getrotseerd. Een fantastische ervaring!!

Het overwinningsgevoel is goud waard. Zo zie je maar, als je brein zegt: dat is niks voor jou of je kunt dat niet, wil dat niet zeggen dat het de waarheid is. Deze workshop is een goede reminder van de kracht van adem en mindset.

Wil je ook graag jezelf uitdagen en een ijsbad trotseren? Een ijsbadworkshop kost € 95,-. De volgende workshop is 1 december en meerdere datums volgen in het nieuwe jaar. Kijk op de site van Manon van Bakel.

IJsbadworkshop – Zuiver en Puur Praktijk

Nog meer leren over koude training luister dan naar de podcast via Holistisch in balans podcast | #07 Boost jouw energie met koude training (springcast.fm).

Tekst Diana Peters BewustZijnenzo

Deel dit op social media 🙏

2 reacties

 • shivatje bruno

  Een goede begeleiding is hier belangrijk. Hier telt voornamelijk de ademhaling goed onder controle te houden en te krijgen.
  Daarom is het van belang dat men dit eerst goed aanleert voor men in een ijsbad gaat.

  Aum Shanti

  • Diana Peters

   De begeleiding van Manon was voortreffelijk. Je hebt gelijk dit is ook erg belangrijk. Ik kan zuiver en puur zeker aanbevelen als ijsbadworkshop.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *