Mind

Zelfkennis, de basis voor persoonlijke ontwikkeling

Zelfkennis wordt ook wel de kunst van zelfinzicht genoemd. Je ontdekt als het ware jezelf en met dat inzicht ben je beter in staat leiding te geven aan je leven. Zelfkennis is de basis voor succes in alle opzichten. Of dat nu voor je werk is of privé.

Als je jezelf goed kent, kun je de keuzes maken die jou gelukkig maken. Door gebrekkige zelfkennis kunnen je soms in de problemen komen.

We kiezen een baan die niet echt bij ons past, een relatie die ons niet gelukkig maakt, een cursus of opleiding die ons geen voldoening geeft.

Zelfkennis is inzicht krijgen in je eigen identiteit. Wie ben ik ? Wat zijn je waarden en overtuigingen? Wat zijn je sterke en zwakke kanten? Wat zijn je kwaliteiten, competenties, interesses, ambities en gedragingen?

Zelfkennis vergroten

Je ontwikkelt jezelf een leven lang waardoor je zelfkennis ook meegroeit. Je leert jezelf kennen door wat je meemaakt in je leven.

Je reactie op bepaalde situaties, je behoeftes in het leven, voelen wat niet goed voelt of juist fijn. Door daar bewust van te worden, krijg je zelfkennis.

Zelfkennis gaat daarnaast ook over het kennen van het effect van jouw gedrag op anderen.

We gaan vaak gehaast door het leven, daardoor maken we geen tijd voor zelfreflectie. Blik terug op je gedachtes, gevoelens, motieven en gedrag in een bepaalde situatie. Hierdoor vergroot je je zelfkennis.

Soms reageer je bijvoorbeeld boos en achteraf heb je spijt van je woorden en daden. Of je laat je meeslepen in een situatie en doet mee, terwijl je daarna spijt hebt.

Dit zijn waardevolle momenten: het toont je namelijk jouw overlevingsmechanismen. Dit is aangeleerd en vaak onbewust gedrag dat je in je jeugd hebt ontwikkeld.

Spijt van een reactie betekent meestal dat dit patroon niet meer bij je past.

Door bewust naar jouw reactiepatronen te kijken en deze onder de loep te nemen, achterhaal je of jouw gedrag nog wel past, bij wie je echt bent.

De boodschap is dan ook: ga aan de slag met zelfreflectie. Dit geeft je inzichten in je gedrag en de achterliggende beweegredenen. Zo vergroot je jouw zelfkennis.

Je kunt bijvoorbeeld op het einde van de dag, je dag doornemen.

Stel jezelf deze vragen:

Wat was de situatie of gebeurtenis?

Wat deed je of deed je niet? Verbaal of non-verbaal.

Wat motiveerde je om dit te doen?

Welke gedachtes en gevoelens heb je bij jezelf waargenomen?

Is er een patroon? Deed je iets wat je ook herkent uit andere situaties ?

Wat zou je anders willen doen?

Door inzicht te krijgen waarom je zo reageert, leer jezelf steeds beter kennen. Je leert hierdoor jouw eigen sterke en zwakte kanten kennen.

Jezelf leren kennen is een levenslang proces. Ook al denk je te weten wie je bent, je groeit als mens.

Volgens Carl Jung streeft ieder mens naar zelfkennis en is onze psyche uit op persoonlijke groei. Ons onbewuste is de motor achter deze groei. Door meer kennis en inzicht in je persoonlijke onbewuste, begrijp je je eigen gedrag beter. En daardoor kun je je eigen gedrag makkelijk veranderen.

Verantwoordelijk

Zelfkennis houdt ook in dat je verantwoordelijkheid neemt over wie je bent. Je leert jezelf kennen en verschuilt jezelf niet.

Het is een reis die je maakt binnenin jezelf, om op die manier de confrontatie aan te gaan met je persoonlijkheid.

Geen ja maar:

Ja maar is een excuus waar we ons achter verschuilen. Het laat met andere woorden zien dat jij moeite hebt om te veranderen. Het is een onderliggende angst, om uit je comfortzone te gaan.

Kijk eerst naar jezelf en dan pas naar anderen:

De oorzaak wordt vaak neergelegd bij iemand anders, waardoor je niet naar je eigen aandeel gaat kijken. Situaties gebeuren niet zomaar, het is er om jou te laten groeien als mens en ook jij hebt je eigen aandeel hieraan.

Verander de wereld niet, maar wel jezelf:

Velen willen eerst de wereld veranderen, verwachten dat de ander verandert. Zelfinzicht geeft je de mogelijkheid om zelf te veranderen en dan verandert de wereld met je mee.

Opbouwende kritiek aanvaarden:

Opbouwende kritiek wordt gegeven in situaties die we anders kunnen aanpakken. Het is er om je te helpen groeien en niet om je af te breken.

Grenzen aangeven:

Iedereen heeft het recht om zijn grenzen aan te geven. Het moet een wisselwerking zijn van energie, zonder dat de één of de ander zich persoonlijk afgewezen voelt.

Vaarwel slachtofferrol:

Of je nu wel of geen slachtoffer bent, op een bepaald moment moet je eruit stappen. Je groeit niet als mens, als je in het verleden blijft hangen. Het verleden hoef je niet te vergeten (vergeet ik ook niet). Je kan het wel een plekje geven zonder dat het jou onnodig van je stuk brengt.

Omring jezelf met positieve mensen:

Niets is onmisbaarder dan je zelfkennis te vergroten door je te omringen met positieve mensen. Op deze manier leer je door de ogen van iemand anders naar de wereld, en naar jezelf kijken.

Draag zorg voor jezelf:

Zorg dragen voor jezelf, is de mooiste eigenschap die je kunt hebben. Dit betekent dat je jezelf op de eerste plaats zet, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Je neemt bewust tijd voor jezelf en de dingen waar jij je goed bij voelt.

Zelfkennis is ook weten wat je wilt in je leven.

Je kunt inzichten krijgen door jezelf verschillende vragen te stellen.

Hoe definieer je geluk?

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

Welke drie woorden omschrijven jou het best?

Wat is jouw grootste prestatie tot nu toe?

Wat kun je minder goed?

Wie bewonder je het meest en waarom?

Hoe ontspan je het best?

Wat zijn je hobby’s en interesses?

Bij wie voel je je het meest op je gemak? Hoe komt dit?

Wat had je veel eerder moeten doen?

Waar wil je staan over een jaar? Drie en vijf jaar?

Wat zou je doen als geld geen rol speelde?

Voor meer diepgang kun je een coach raadplegen.

Een coach stelt de juiste vragen, gericht op jou als persoon. Op deze website staan meerdere coaches en therapeuten die je inzichten kunnen geven naar meer zelfkennis.

Ze kunnen je helpen om blokkades, overtuigingen en patronen die je niet meer dienen, los te laten. Door je ware zelf te leren kennen, kun je de keuzes maken die jou gelukkig maken.

Hoe meer zelfkennis je ontwikkelt, hoe blijer je in het leven zult staan. Hoe meer blije mensen in de wereld, hoe mooier de wereld wordt.

Tekst bewustzijnenzo

Deel dit op social media 🙏

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *