Mind

Wat doen “sterke“ koppels om hun relatie goed en gezond te houden?

Je bent gescheiden en na een tijdje kom je iemand tegen op wie je weer verliefd wordt. Het is een bijzonder fijn gevoel om je weer geliefd te voelen na een scheiding. Toch zeggen veel mensen in onze
praktijk dat ze bang zijn, om deze nieuwe partner weer te verliezen.

Daarom hebben wij Ex scheiding | Mediator en echtscheiding specialist onderzoek gedaan naar koppels, die na hun scheiding een goede relatie hebben opgebouwd.

Hier komen de 10 tips:

1 Kus

Als je weggaat geef je elkaar een kus. Dit kleine gebaar geeft aan dat je om de ander geeft. Leer jezelf aan dit altijd te doen.

2 Begroet elkaar als je weer thuis bent.

Zorg ervoor dat als jullie thuiskomen er altijd even contact is. Een kus is fijn, maar ook een glimlach of gewoon een vriendelijke goedendag. Als je geen tijd hebt om te praten, maar je partner wil juist heel graag zijn verhaal kwijt. Neem dan even de tijd om te luisteren (zonder dat je denkt aan de aardappels die nu echt op het vuur moeten). Zeg tegen je partner dat je echt heel graag wilt luisteren, maar dat er nu
echt eten op tafel moet komen. Leg uit dat je na het eten met heel veel plezier wilt luisteren. Zo maak je connectie met elkaar, de ander voelt zich gezien. En dat is fijn als je de hele dag van elkaar weg bent geweest.

3 Slapen zonder ruzie

Je kent het wel: ‘s avonds op de bank krijgen jullie een meningsverschil, of het gebeurt al overdag en geen van beide wil toegeven of sorry zeggen. Probeer echter NOOIT met ruzie te gaan slapen. Onderzoek wijst uit, dat als je gaat slapen met ruzie, je veel slechter slaapt. Je slaapt lichter en piekert veel meer. Doe jezelf en je partner dit dus niet aan. Praat voor het slapengaan de ruzie uit.


4 Geef elkaar vaak een compliment

Geef elkaar zo vaak als je kunt, een compliment. De ander zal er enorm van opknappen en voelt zich gewaardeerd en geliefd.


5 Plan vaak samen een date in

Zeker als jullie een (samengesteld) gezin zijn, is het echt belangrijk om samen tijd vrij te maken. Zonder de kinderen even genieten van elkaars gezelschap. Ga eens naar de bioscoop of lekker uiteten. Of doe eens heel iets anders zoals een ballonvaart of pak de trein naar een mooie stad. De mogelijkheden zijn oneindig.


6 Spanning en intimiteit

Samen intiem zijn haalt de zachtheid bij elkaar naar boven. Loopt het allemaal even niet zo lekker? Ga eens samen op tijd naar bed. De volgende dag loopt het allemaal een stuk meer vloeiend tussen jullie.

7 Verrassing

Zorg ook voor verrassingen. Neem bijvoorbeeld een stuk kaas mee waar- van je weet dat je partner er zo van houdt. Of koop het flesje wijn, waar jullie zo van hebben genoten op vakantie. Het zijn vaak de kleine dingen die het maken.

8 Let op je telefoongebruik

Waak ervoor dat je niet constant wordt gestoord door je mobiel. Spreek bijvoorbeeld samen af, dat jullie geen telefoon gebruiken als jullie samen aan het (uit) eten zijn of als je op de bank zit in de avond.
Onderzoek wijst uit dat mensen veel beter slapen als de telefoon niet naast het bed wordt opgeladen. Het is ook nog eens beter voor je relatie als je zonder telefoon naar bed gaat. Dus overweeg dat eens, om met elkaar af te spreken.


9 Don’t take it for granted

Als je al een keer gescheiden bent, weet je dat het vinden van de liefde en het goed houden van een relatie, iets is waar je steeds aan moet blijven werken. Wat daarbij helpt is om je relatie niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Je kunt je ergeren als je partner de dop niet op de tandenpasta draait, maar je kunt ook bedenken wat er vandaag allemaal wel goed is gegaan.


10 Trek op tijd aan de bel

Een nieuwe relatie aangaan na een scheiding is niet eenvoudig. Misschien keren er wel patronen terug zoals uit je vorige relatie. Waarvan je hoopte dat je nooit meer in die situatie zou komen. Misschien valt het samengestelde gezin jullie wel heel zwaar. Misschien zijn het de zorgen over de financiën die steeds weer de kop op steken.

Ons (dringend) advies is: wacht niet te lang voordat je hulp zoekt.

Met je auto ga je niet naar de garage als hij niet meer rijdt, maar deze laat je jaarlijks controleren. Doe dat ook met je relatie!

Kom naar ons toe, als jullie denken dat je het even niet meer ziet zitten. Of als jullie samen geen oplossing kunnen vinden voor een probleem, maar ook als jullie vastlopen in steeds dezelfde ruzie etc.

Wij geven relatie coaching voor koppels na-scheiding en samengestelde gezinnen.

Laat het conflict of de ergernis niet oplopen, maar smoor het in de kiem! Kom dus gerust aan tafel.

Tekst: Saskia Schoenmakers

Saskia Schoenmakers – Maike Rademakers – Richard de Wit

Ex scheiding | Mediator en echtscheiding specialist
info@exscheiding.nl
06-15365973
Spoorstraat 55
Boxmeer

Deel dit op social media 🙏

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *