Mind

Het wiel van gevoelens

Een gevoel is eigenlijk een innerlijke beleving. In je lichaam gebeurt er van alles. Gevoelens van verdriet, angst, vreugde worden opgeroepen door een situatie of een gebeurtenis. In biologische zin is een gevoel een reactie van de hersenen op een affectieve prikkel.

Wist je dat een gevoel of een emotie in werkelijkheid maar 5 tot 20 minuten duurt als je er rustig voor gaat zitten en deze sensatie in je lichaam volledig aanvaardt.

Vaak nemen we daar de tijd niet voor.

In combinatie met onze gedachten kunnen we een gevoel heel lang blijven voeden. Uren, dagen, weken en zelfs maanden. We blijven maar in het gevoel hangen. We blijven er maar aan denken. We verwerken het niet. Dit zorgt voor nog meer gevoelens die opkomen, omdat we eigenlijk het eerste echte gevoel nooit hebben verwerkt. Juist het doorvoelen van een gevoel, is heel belangrijk om goed in het leven te staan.

In het wiel van gevoelens laat men zien dat elke gevoel van een basisgevoel afkomt. Iemand die heel sarcastisch is bijvoorbeeld, is eigenlijk boos. Ergens in het leven is deze persoon boos geworden en heeft dit niet verwerkt. Sarcasme kan dan het gevolg zijn.

We leren in onze opvoeding, op school en in de maatschappij dat het niet goed is om je gevoelens te uiten. Je mag niet boos zijn als kind. Het niet nodig om verdrietig te zijn, zeggen anderen. We stoppen deze gevoelens weg. We leren al vrij jong dat we niet naar onze gevoelens moeten luisteren. Laat staan ze te doorvoelen.

Robert Plutchik (1927- 2006) is de grondlegger van het wiel van gevoelens. Hij is een Amerikaanse professor en psycholoog die veel onderzoek heeft gedaan naar gevoelens en het proces van psychotherapie. Plutchik identificeert in zijn tweede wiel zes basisgevoelens. De bekende gevoelens zoals boos, bang, blij zijn in de midden van de cirkel vastgelegd. Hoe verder je naar buiten gaat in de cirkel hoe minder intens het gevoel is. Van buiten naar binnen gekeken zie je bijvoorbeeld dat succesvol hangt aan trots en trots aan krachtig.

Gevoelens hebben een onmisbare functie voor de mens. Gevoelens maken ons attent op onze behoeften. Gevoelens zijn een belangrijke drijfveer voor ons gedrag. Ze vormen een essentieel onderdeel in onze contacten.

Het wiel kan een uiterst waardevolle hulpbron zijn op weg naar bewust ZIJN.

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *