Mind

De kracht van je adem

We ademen zo’n 20.000 keer per dag. Maar wist je dat de manier waarop je ademt elk systeem en elke functie in je lichaam beïnvloedt? Het heeft een enorme impact op de kwaliteit van je leven.

De manier waarop je ademt, is een spiegel van hoe je leeft.

Tekst: Marloes Hoevenaars

Je leeft zoals je ademt en je ademt zoals je leeft


Ik had de kracht van mijn eigen ademhaling helemaal onderschat. Waar ik eerst dacht, dat ademhalen alleen maar goed was om mijn lichaam te voorzien van zuurstof, weet ik nu wel beter.

Met je ademhaling kun je verbazingwekkend veel invloed uitoefenen: stress verminderen, meer rust creëren in je hoofd, zorgen voor een betere nachtrust en jezelf voorzien van meer energie.


Onderschat nooit de genezende of vernietigende kracht van je: Adem!


Een bewuste ademhaling, in combinatie met de juiste ademhalingstechniek, zorgt voor een diversiteit aan gezondheidsvoordelen. Een (langdurige) disfunctionele ademhaling kan zorgen voor ernstige lichamelijke, geestelijke of emotionele gezondheidsklachten.

Je ademhalingsstelsel is een wonderbaarlijk en uiterst complex orgaanstelsel. Maar eenvoudig uitgelegd zorgt een disfunctionele ademhaling voor een slechte(re) uitwisseling tussen zuurstof en
koolstof in je longen.

Hierdoor kan je lichaam een verhoogd zuurstofgebrek ervaren, een ophoping van kooldioxide, een verhoging van je stresshormonen (!) en ontgift je lichaam zelfs minder goed.

Hoe adem je?

Adem jij door je neus of mond terwijl je dit leest?

Neusademhaling heeft verschillende voordelen. Ten eerste filtert en verwarmt de neus, de ingeademde lucht, waardoor schadelijke deeltjes worden verminderd en de luchtvochtigheid wordt gereguleerd.

Daarnaast stimuleert neusademhaling de productie van stikstofmonoxide, wat de bloedvaten verwijdt en de zuurstofafgifte naar de weefsels verbetert.

Bovendien activeert ademen door de neus de lagere longgebieden, wat een diepere, rustige ademhaling bevordert en het lichaam helpt te ontspannen en stress te vermindering.

Gebruik je adem als medicijn

Heb jij op dit moment last van spanning of (onverklaarbare) gezondheidsklachten? Dan daag ik je uit om eens met de Kracht van je Ademhaling aan de slag te gaan.

Kijk bijvoorbeeld eens naar je ademhalingsvolume. Want de hoeveelheid lucht die je in- en uitademt is een van de belangrijke factoren bij de uitwisseling van zuurstof en koolstof in je longen.

Maar ook je ademfrequentie en het aantal ademhalingen per minuut, heeft hier invloed op.

Hoe jij de Kracht van je Adem kan ontdekken

Als ervaren en gecertificeerd ademcoach kan ik je helpen en begeleiden. Deze ademsessies vinden plaats in mijn gezellige tuinkamer in Uden, waar ik soms voor de warmte, maar meestal voor de sfeer de houtkachel voor je heb branden.

Het is mijn ervaring dat drie tot vijf persoonlijke ademsessies al een verbazingwekkende impact
hebben op je ademhaling én gezondheid.

Naast de persoonlijke ademsessies organiseer ik ook een 3-delige Ademreis.
Na deze 3-delige Ademreis kan jij:

• je stress, spanningen en zelfs angsten verminderen
• beleef je meer rust in je hoofd
• meer focus en concentratie aanbrengen in je dagelijks leven
• ben je weer (meer) in contact met je hart, hoofd en lijf
• jezelf beter ontspannen en zorgen voor een goede nachtrust
• weet je hoe jij je energieniveau zelf kunt verhogen

Wil je meteen al zelf aan de slag met jouw adem?
Hier een ademhalingsoefening van mij voor jou, via youtube. In deze oefening “De Bewustwording van je Ademhaling”, ga je ontdekken hoe jij ademt, wat er gebeurt als je anders gaat ademen en waar je dit voelt in je lichaam. Klik hier op de banner.

De Bewustwording van je Ademhaling – YouTube

Heb je “De Bewustwording van je Ademhaling” gedaan? Dan zou ik het leuk vinden als je je ervaringen met mij wilt delen via de mail: marloes@natuurlijkloes.nl.

Natuurlijk mag je dit e-mailadres ook gebruiken als je vragen hebt over je persoonlijke ademsessies,
3-delige Ademreis of over je ademhaling in combinatie met je gezondheid.

Marloes Hoevenaars
Adem-, stress- en burn-out-coach

Uden

Alles over Stress, Burn-Out & Ademhalen | Natuurlijk Loes

Deel dit op social media 🙏

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *