Gezondheid

Wat te doen bij vaginale droogheid?

Het onderwerp vaginale droogheid wordt vaak niet makkelijk besproken. Niet met manlief, maar ook niet met goede vriendinnen. Toch overkomt het 70 procent van alle vrouwen dus het wordt hoogtijd om dit taboe te doorbreken.

Het lichaam smeert van nature de vaginale wanden in met een dunne laag vocht. Dit zorgt ervoor dat de vaginawanden bij bepaalde bewegingen, zoals fietsen of wandelen, soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij seksuele opwinding zetten de bloedvaten uit, waardoor de afscheiding van meer vocht wordt gestimuleerd. Dan fungeert het vocht als een ‘natuurlijk glijmiddel’.

Hormonale veranderingen kunnen de vochtniveaus in het lichaam veranderen

Veel vrouwen hebben tijdens of na de overgang last van vaginale droogheid. Tijdens de overgang daalt de aanmaak van het hormoon oestrogeen en hierdoor wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina dunner, kwetsbaarder en droger. Maar ook als je bevallen bent of borstvoeding geeft zijn er hormoonschommelingen die kunnen zorgen voor vaginale droogheid. Als de vagina te weinig vocht aanmaakt, spreken we van vaginale droogheid. Hierdoor ontstaan vervelende klachten zoals: een schraal of branderig gevoel, Vaginale jeuk en irritatie. Pijn bij het vrijen.

Vicieuze cirkel

Een orgasme bevordert het niveau van oestrogeen. Doordat seks pijn doet, krijg je steeds minder zin om te vrijen. In je gedachte weet je al dat het pijn gaat doen en raak je steeds minder opgewonden. Doordat je minder opgewonden raakt, wordt je vagina minder vochtig. Zo beland je in een vicieuze cirkel.

Een partner kan deze droogheid zien als een afwijzing

Wanneer er geen vocht wordt aangemaakt, kan je partner al snel gaan twijfelen over zichzelf. Het is immers bekend dat als iemand seksueel opgewonden raakt, er veel vocht wordt aanmaakt. Hij of zij kan zich afgewezen voelen. Of gaan twijfelen over de aantrekkingskracht in de relatie. Daarnaast is het ook uitermate vervelend voor jezelf als je een goed sex leven in stand wilt houden, maar dit gepaard gaat met pijn. Veel vrouwen voelen zich ongemakkelijk om dit te bespreken, ook al is het een van de meest voorkomende symptomen in de overgang.

Wat kun je doen

Meer tijd voor voorspel

Communiceer met je partner, hoe eng dat ook is. Neem desnoods dit artikel en laat het hem lezen zodat er een opening is gemaakt over dit onderwerp.

Zorg dat er extra veel aandacht wordt besteed aan voorspel. Massage, een speeltje gebruiken, oraal bevrediging. Het is belangrijk dat de bloedvaten uitzetten zodat er vocht wordt aangemaakt. Maak gebruik van een glijmiddel. Regelmatig sexueel contact alleen of met een partner, is aan te raden om de doorbloeding te behouden.

Oefening bekkenbodemspieren

Op internet kun je verschillende oefeningen vinden die de doorbloeding van je vagina verbeteren. Oefeningen voor het trainen van de bekkenbodemspieren en het loslaten van spanning, dragen bij aan een goede doorbloeding Wanneer je bekkenbodem erg gespannen is wordt de doorbloeding minder en daardoor blijft je vagina stug en droog.

Huisarts

Vaginale droogheid kan ook aandoeningen zoals blaas en plasproblemen veroorzaken. Een huisarts kan verschillende cremes of een vaginale oestrogeenring voorschrijven. Deze producten geven het hormoon oestrogenen af dat door het vaginale slijmvlies wordt opgenomen.

Laserbehandeling

Één van de nieuwste oplossingen tegen vaginale droogheid is een laserbehandeling. Tijdens zo’n behandeling wordt de vaginawand ‘gelaserd’ om de huid te stimuleren en te vernieuwen. Tijdens de behandeling worden gecontroleerde ‘brandwondjes’ gemaakt die tijdens het natuurlijk herstelproces nieuw collageen aanmaken. Dit zorgt ervoor dat de vaginale wand elastischer en minder droog wordt.

Voeding

Wat ook kan helpen is het aanpassen van je voedingspatroon. Voedingsmiddelen met omega 3-vetzuren zorgen voor een natuurlijke bevochtiging van je vagina. In peulvruchten, lijnzaad en soja vind je fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die de aanmaak van oestrogeen bevorderen.Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *