Gezondheid

Verschillende soorten yogavormen

Er bestaan ongelofelijk veel verschillende soorten yogavormen. Wat 80% van de yogastijlen met elkaar gemeen hebben, is dat de houdingen die worden gebruikt in de lessen, voortkomen uit de Ashtanga Yoga. Deze vormen van Yoga hebben hun oorsprong in India. Hieronder een beknopt overzicht van de meest voorkomende yogastijlen in Nederland.

Ashtanga Yoga

De Ashtanga Yoga is een hele dynamische vorm van yoga. Je doet altijd dezelfde serie yogahoudingen in een flow op de adem en met een ademtechniek. Je oefent de eerste serie net zo lang totdat je die onder de knie hebt. Daarna begin je aan de tweede serie enz. De meeste mensen blijven in de eerste serie. Het voordeel van een vaste serie is dat je, omdat je de houdingen kent, het meditatieve karakter zich ontvouwt. Ashtanga Yoga is de enige vorm die ook Mysore uren kent. Dat betekent dat de yogazaal open is, waar je dan zelf de houdingen kunt oefenen in aanwezigheid van de docent. Bij deze vorm van yoga ligt het accent op intensief, werken aan kracht en flexibiliteit. Power Yoga is de sportschoolvariant op Ashtanga Yoga. Deze lessen duren hooguit 1 uur en is vaak met name gericht op hard werken. Bij Bikram Yoga werk je ook met een vaste serie, alleen beoefen je deze in een zaal die wordt verwarmd tot 40 graden. De Ashtanga en Bikram lessen duren meestal 1,5 uur.

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de meest bekende en meest beoefende vorm van yoga. De houdingen in de Hatha Yoga komen uit de diverse series van de Ashtanga Yoga, maar worden niet beoefend in een flow, maar statisch. Door langer in een houding te blijven, word je je bewust van alles wat er op dat moment opkomt. Zo merk je hoe je de spieren aanspant of ontspant, hoe de adem beweegt of misschien gedachten. Daarnaast is er aandacht voor diverse ademtechnieken (ook wel pranayama genoemd) en meditatie. Je werkt in deze lessen zowel aan kracht als ook aan flexibiliteit en je creëert een groter bewustzijn van lichaam en geest.

In de Hatha Yoga wordt niet gewerkt met vaste series, zo ervaar je elke les iets anders!

Binnen de Hatha Yoga heb je ook verschillende stijlen. Zo heb je intensieve en dynamische Hatha yogalessen, maar je hebt ook hele rustige of zachte Hatha lessen. In deze lessen kom je vaker mensen tegen die juist op zoek zijn naar het tegenovergestelde van hard werken (omdat ze dit in het dagelijks leven al veel doen), mensen die bijvoorbeeld herstellend zijn van ziektes of last hebben van stress gerelateerde klachten.

Er bestaan allerlei varianten op de Hatha Yoga, zoals bijvoorbeeld Hatha Flow, Mindful Hatha of Mindful Yoga. Deze lessen zijn heel zacht en meditatief en staan helemaal in het teken van het voelen en bewust aanwezig zijn in het moment.

De meeste Hatha lessen duren 60 tot 75 minuten.

Kundalini Yoga

Bij deze vorm van Yoga draait het veel minder om de houdingen. Er worden in een les wel oefeningen (vaak dezelfde serie) gedaan, waarbij het draait om beweging en het opwekken van energie en het creëren van hoger Bewustzijn. In de Kundalin Yoga wordt meer aandacht besteed aan ademhalingstechnieken, mantra zingen en meditatie. De docenten zijn bekend om het dragen van witte kleding en een witte tulband.

Deze lessen duren meestal 1-1,5 uur.

Yin Yoga

Yin Yoga is een totaal andere maar zeer populaire vorm van yoga. Stijfheid uit de spieren halen kan redelijk snel; binnen een half jaar ervaren mensen meer lenigheid. Het bindweefsel (dat letterlijk je lichaam bij elkaar houdt) is weinig doorbloed en stug. En hoe ouder je wordt, hoe stugger (wat voelt als stijfheid). Om die reden blijf je bij Yin Yoga meestal tussen de 3 tot 5 minuten in een houding en beoefen je vanuit zachtheid (het harde werken mag hier echt achterwege blijven). Het betekent overigens niet, dat de houdingen dan niet intens kunnen aanvoelen!

In de meer restorative Yin Yogalessen (gericht op herstel van lichaam en geest) wordt gebruik gemaakt van allerlei materialen om het lichaam te ondersteunen, zodat je je helemaal kunt overgeven aan een houding en kunt aanpassen waar nodig.

Er bestaan ook Yin Yang lessen. In deze lessen worden houdingen uit de Yin Yoga afgewisseld met houdingen uit de Hatha Yoga.

Voor de yin yogalessen draag je lekker warme kleding of laagjes. Geen zweetbandjes nodig voor deze lessen. Deze lessen duren 60 tot 75 minuten.

Tja. En nu kiezen! Als je al heel veel sport en kracht gebruik voor bijvoorbeeld je werk, dan is Yin Yoga een absolute aanrader. Als je een tikje ongeduldig bent of jezelf graag in het zweet werkt, dan kunnen deze lessen in het begin een uitdaging voor je zijn (even volhouden dus!). Als je het fijn vindt om wat beweging te voelen, maar niet te intensief, dan is een rustige Hatha-les een aanrader of een Mindful yogales.

Wil jij actief werken aan flexibiliteit en kracht? Dan is Asthanga Yoga of een Dynamische Hatha les een aanrader. Je uitdaging zal dan waarschijnlijk wel zijn je grenzen lief te hebben.

Gouden tip: ga verschillende lessen en ook docenten (iedereen heeft een voorkeur) of als je de luxe hebt, zelfs verschillende yogastudio’s uitproberen! Vaak is een proefles gratis of zijn er hele interessante proefpakketten. Dan kun je daarna een goede keuze maken en Happy met Yoga zijn!

Auteur: Judith Zieltjens, yogadocent bij YOGAplaza Oss.

Speciale lezersaanbieding: Drie gratis proeflessen naar keuze bij Yogaplaza Oss

www.yogaplazaoss.nl/bewustzijnenzo

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *