Gezondheid

Runningtherapie zorgt ervoor dat je weer lekker in je vel zit.

Hardlopers weten het al lang. Hardlopen is goed voor je conditie én je stemming. Het maakt je blij. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat een rustige (duur) loop goed is voor lichaam en geest.

De laatste tijd horen we ook steeds meer over runningtherapie. Marga van Stiphout uit Boekel geeft vanuit haar onderneming ‘RunFitt Marga’ runningtherapie. Zij legt uit wat runningtherapie inhoudt.

Wat is runningtherapie?

Met runningtherapie ga je onder individuele begeleiding of in kleine groepen rustig hardlopen. Het is een behandelvorm voor mensen met allerlei klachten; hierbij moet je denken aan somberheid, depressies, stress, burn-out klachten, overgewicht, lusteloosheid of een verminderde lichamelijke conditie. Het wordt ook ingezet bij mensen die het moeilijk vinden om op eigen kracht in beweging te komen.

Als je gaat hardlopen dan komt alles in beweging, zowel fysiek maar ook mentaal. Het resultaat is dat je conditie verbetert maar ook dat je rust in het hoofd krijgt. Je gaat beter slapen, je bent minder somber en je zult actiever in het leven staan. Kortom je gaat je beter voelen!

We moeten het dus niet verwarren met een therapie waarin dingen besproken worden?

Nee, bij runningtherapie is niet het uitgangspunt dat er zaken worden besproken, maar juist om in beweging te komen. Het gaat niet over problemen maar over mogelijkheden, grenzen verleggen en succeservaringen opdoen.

Wat is het belangrijkste bij runningtherapie?

Runningtherapie is een positieve therapie. Hierbij is rustig hardlopen het uitgangspunt. Hierdoor ga je conditie verbeteren, krijg je meer balans tussen inspanning en ontspanning, voel je beter en zit je beter in je vel. Er is geen enkele prestatie of druk bij. Daarom is het voor iedereen mogelijk. Ook als je geen ervaring hebt met hardlopen. Wel heb je hardloopschoenen en makkelijk zittende kleding nodig. Daarbij hoef je niet eens van hardlopen te houden. Zie het als een medicijn, van medicijnen hoef je ook niet te houden.

Je hebt zelf ervaren hoe sombere gevoelens verdwenen nadat je weer ging hardlopen. Kun je daar iets over vertellen?

Zo’n zeven jaar geleden was ik ontzettend moe, had nergens zin in en voelde me niet gelukkig. Op aanraden van mijn therapeut ben ik weer begonnen met hardlopen omdat ik bij haar had aangegeven dat ik dat vroeger graag deed. Omdat ik wel eens last had van mijn knie tijdens het hardlopen ben ik heel rustig gestart. Na een aantal weken merkte ik al verschil. Ik kreeg weer energie, was minder moe en voelde ik me steeds beter. Naarmate het beter ging kreeg ik er ook weer plezier in. Later besefte ik dat hardlopen mij heeft geholpen om een ellendige periode achter me te laten en dat ik weer met volle teugen kan genieten van wat het leven mij te brengen heeft.

Hoe is jouw passie voor hardlopen en runningtherapie ontstaan?

Rond mijn 16de ben ik begonnen met hardlopen. Maar dat stelde niet veel voor. De passie voor hardlopen is denk ik ontstaan na mijn 25ste. Toen werd ik fanatieker en ben ik meer gaan hardlopen. Door een knieblessure moest ik helaas stoppen en door alle alledaagse drukte van toen nam ik er geen tijd voor om het weer op te pakken. Tot zo’n zeven jaar geleden. Toen ben ik weer begonnen en is mijn passie voor hardlopen weer teruggekomen. Hardlopen helpt mij om gevoelens van stress te verminderen. Het geeft me plezier, ik voel me fitter en beter in mijn vel. Doordat het hardlopen mij veel brengt, wil ik dit graag doorgeven aan anderen. Daarom ben ik gestart met het geven van runningtherapie.

Wordt runningtherapie vergoed?

Sommige zorgverzekeraars vergoeden runningtherapie. Vraag je zorgverzekeraar of ze een vergoeding geven voor runningtherapie. Ontvang je een PGB, dan kan deze therapie mogelijk worden betaald uit dit budget. Ben je (deels) arbeidsongeschikt of heb je te kampen met een burn-out dan is de werkgever wellicht bereid om bij te dragen aan de kosten als onderdeel van het re-integratieplan.

——————————————————

Naast runningtherapie geeft Marga ook hardlooptrainingen voor beginnende hardlopers. Periodiek geeft ze een cursus om op een verantwoorde manier te leren hardlopen. Kijk op de site voor meer informatie en de eerstvolgende data:

https://www.runfittmarga.nl/

Marga van Stiphout

06 30958625

info@runfittmarga.nl

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *