Gezondheid

OXYTOCINE, HET HORMOON VAN RUST EN VERBONDENHEID

In de Nederlandse maatschappij is elkaar aanraken niet altijd vanzelfsprekend. Het is bewezen dat positieve aanraking een gunstige invloed heeft op onze gezondheid. Zachte aanraking zorgt namelijk voor de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine.

Oxytocine is een belangrijk hormoon, maar ook een neurotransmitter in je hersenen; het hormoon kalmeert en geeft een gevoel van veiligheid en verbondenheid, de neurotransmitter zorgt ervoor dat andere stofjes weer aan de slag gaan om de natuurlijke balans te herstellen.

Door de aanmaak van oxytocine krijg je meer zelfvertrouwen, het maakt je ontspannen en vrolijk.

Daarnaast vermindert het angst, dempt het pijn, wordt de spijsvertering erdoor gestimuleerd, raken spieren spanning kwijt en verlaagt het de bloeddruk en hartslag.

Genoeg reden dus om dit hormoon optimaal te stimuleren zodat het zijn werk kan doen. Door positieve aanraking maakt je lichaam oxytocine aan.

POSITIEVE AANRAKING VERBINDT EN HEELT

Ook bij een zwangerschap speelt dit hormoon een essentiële rol voor de verbinding tussen moeder en kind. Daarom maakt ons lichaam bij een zwangerschap extra oxytocine aan.

Bij een fysieke aanraking stijgt je oxytocine niveau onmiddellijk: van handdruk, schouderklopje of aai over de bol. Door het toegenomen oxytocine gehalte voel je je gelukkiger.

Willeke Sloesen is sinds 2012 therapeut Integrale Lichaamsmassage. Ze is zich gaandeweg steeds meer gaan verdiepen in de verschillende vormen van aanraken.

Ze zag hoe deze verschillende vormen van aanraken het fysieke, psychische en emotionele proces kunnen ondersteunen.

IMG_0006_2

Willeke: “Tactiel stimulering kwam op mijn pad in 2018. Ik stond versteld van de vele toepassingsmogelijkheden van deze methode, waarbij het lichaam met een lichte, maar volle aanraking wordt behandeld. Mijn eigen ervaring met behandelingen Tactiel stimulering hebben gezorgd voor meer structuur in mijn hersenen en daardoor ook in mijn leven. Het hormoon oxytocine werkt namelijk ook concentratieverhogend. “

De oxytocine aanmaak kunnen we dus bewust en doelgericht stimuleren met de aanrakingsmethode Tactiel stimulering; tijdens een behandeling wordt dit stofje optimaal aangemaakt. Tactiel Stimulering gebeurt in een vaste volgorde van aanraken en kenmerkt zich door gerichte strijkbewegingen, het geven van druk en het ‘vasthouden’ van het lichaam.

Kerstin Uvnas Moberg, een Zweedse hoogleraar die is verbonden aan het befaamde Karolinska-instituut in Stockholm, gaat in haar boek ‘De oxytocine Factor’ in op de werking en betekenis van Tactiel Stimulering. Onderzoek toont aan dat patiënten na Tactiel Stimulering beter slapen, minder pijn voelen en minder medicijnen nodig hebben. Ook blijkt soms dat mensen minder verward zijn (maar juist alerter en socialer) en dat relaties verbeteren. Voor deze patiënten is Tactiel Stimulering van grote betekenis geweest.

De behandelingen die Willeke inmiddels heeft mogen geven zijn van waarde geweest voor personen die:

  • Moeite hebben met het aangeven van grenzen
  • Klachten van depressieve aard hebben
  • Moeite hebben met het accepteren van zichzelf
  • Behoefte hebben aan structuur en duidelijkheid
  • De verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt

Haar massages zijn rustgevend en kalmerend. Het proces van het accepteren van jezelf wordt ondersteund. De tastzin is het zintuig waarmee je je lichamelijke grenzen gewaar wordt en dat overal in de huid aanwezig is. Een goed ontwikkelde tastzin leidt er toe dat je gezond onderscheid kunt maken tussen wat wel en niet bij jou past.

Ervaar de helende kracht van oxytocine en maak een afspraak met Willeke Sloesen in Boxmeer.

Behandeling Tactiel stimulering

Massage voor de gewrichten

Massage van de luchtwegen

Energetische massage

Willeke Sloesen

M 06-29104032

Sint Anthonisweg 2a

Boxmeer

Op twee minuten loopafstand van station Boxmeer

www.yourvitalbody.nl

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *