Gezondheid

De natuurlijke kracht van een ZOUTKAMER

Op 18 februari zijn de deuren geopend van een zeer bijzondere plek: de Zoutkamer in praktijk de Wilg. De natuurlijke kracht van een zoutkamer is een aanrader voor iedereen met of zonder klachten. Een verblijf in de zoutkamer is namelijk gezond voor je longen, goed voor je huid en heerlijk ontspannend.

Ingrid Bongarts is de eigenaresse en natuurgeneeskundigtherapeut. Ik ken Ingrid nu al een aantal jaren en ze heeft al veel klachten kunnen verhelpen of verminderen bij mensen. Denk aan overgangsklachten, hoofdpijnklachten, covidklachten en chronische klachten.

De zoutkamer is een mooie aanvulling bij een behandeling, maar de zoutkamersessies zijn ook los te boeken. Daar wil ik graag meer over weten en in ons gesprek vertelt Ingrid trots, hoe zij met haar man de twee zoutkamers zelf hebben gebouwd.

In gesprek met Ingrid Bongarts

Ingrid: ”De Zoutkamer is een nieuwe activiteit in mijn praktijk. Het idee is ontstaan doordat ik samen met mijn man besloot te brainstormen hoe we de praktijk qua aanbod kunnen verbreden. Verbreden op gebied van gezondheid, maar waarbij ik toch dichtbij mijn missie kan blijven.

Mijn missie is het verminderen en verhelpen van verschillende klachten op een natuurlijke manier. Het immuunsysteem versterken is daarbij van groot belang. De grote gezondheidsvoordelen van een zoutkamer passen helemaal bij de natuurlijke aanpak. Naast de verbetering van de luchtwegen is het ook een uur lekker ontspannen.”

Hoe werkt een zoutkamer

”Een zoutkamer is een ruimte bekleed met zout waar middels een generator medicinaal zout wordt ingeblazen. Je ziet het niet en toch gebeurt het. Liggend op een heerlijke relaxstoel (met kleding), luisterend naar een mooi achtergrondmuziekje, adem jij ondertussen het fijn gemalen zout in.

De longen vullen zich op deze manier met schone, gezonde lucht. Het is een natuurlijke behandeling voor aandoeningen aan de luchtwegen zoals astma, COPD, bronchitis en covid klachten. Het is ook een zeer goede behandeling voor de huid en verhelpt eczeem, acné of allergieën.

Daarnaast versterkt het jouw immuunsysteem. En dat is wat waard toch? Hoe vaak zijn mensen niet ziek, verkouden en snotterig. Hoe beter het immuunsysteem functioneert, hoe minder vatbaar je bent voor infecties.

Een sessie in de zoutkamer duurt ongeveer 60 minuten en werkt rustgevend. Schone lucht is ook goed voor je geest. Het wordt ook wel zouttherapie of halotherapie genoemd. Halos betekent zout in het Grieks. Het wordt veel toegepast in Midden-en Oost-Europese landen.”

De geschiedenis van de zoutkamer

”De introductie van de zoutkamer vindt zijn oorsprong in de zoutmijnen in Oost-Europa. Rond het jaar 1800 merkte men dat de mijnwerkers die frequent in de zoutmijnen kwamen, zeer weinig ademhalingsproblemen hadden. Ook hadden ze weinig last van ziektes. Er werd vastgesteld dat de lucht met verzadigde zoutdeeltjes helend werkt.

De Poolse arts Dr. Feliks Boczkowski ontdekte deze enorme gezondheidsvoordelen en opende het eerste gezondheidsresort Wieliczka Salt Mine in 1883, op basis van zouttherapie. Hiermee legde hij de basis voor de zoutkamer.”

Een groot project: de zoutkamers zijn zelf gebouwd

”We hebben de zoutkamers hier in Vortum-Mullem zelf gebouwd, helemaal in eigen beheer. Dat alleen al, is een gaaf project op zich en daar ben ik enorm trots op! Zelf gaatjes geboord voor de sterrenhemel, daarna de fiberlampjes erin geprutst en noem maar op.

In januari werden de gebouwde kamers daadwerkelijk voorzien van zout door een partner uit Slovenië. Daarna nog de finishing touch en sinds februari zijn we geopend.

Het natuurlijke microklimaat wordt nagebootst in een zoutkamer. We hebben een zoutkamer voor vier á vijf personen en een privézoutkamer voor twee personen of alleen. Er zal altijd ruimte zijn voor een kop koffie én je kunt je verlekkeren aan zout-gerelateerde producten en spirituele accessoires.

Een fijne, gezonde ervaring voor iedereen en ik kijk er naar uit om je te verwelkomen.”

Contact: Praktijk de Wilg voor Totaalbalans

Website: totaalbalansdewilg.nl

Vortum-Mullem (in de buurt van Boxmeer)

Telefoon: 06 138 96 759

Interview Diana Peters BewustZijnenzo Magazine

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *