Geen categorie

Help mee en red de bijen

Lieve vrienden in Nederland,

Volgende week komen Europese landbouwministers bij elkaar om te beslissen hoeveel bijen mogen sterven door pesticidengebruik. Ondanks hevige weerstand lijkt de EU nog steeds van plan te zijn om tot 20% bijensterfte toe te staan, terwijl wetenschappers waarschuwen dat maximaal 7% acceptabel is om de toekomst van bijen en onze voedselvoorziening te garanderen.

Een paar maanden geleden hebben Avaaz en partners 75.000 handtekeningen overhandigd aan minister Schouten en haar opgeroepen zich in te zetten voor maximaal 7%. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarmee het zich achter deze oproep schaart.

Maar insiders vrezen nu dat de minister de motie niet zal uitvoeren en zal zwichten onder de druk van de pesticidenlobby. Stuur Minister Schouten nu een bericht en laat haar weten dat we van haar verwachten dat ze luistert naar de oproep van bijenexperts, burgers en de Tweede Kamer — dit is urgent, de beslissing wordt over een paar dagen genomen!

Hier zijn wat tips voor het opstellen van je bericht:

  • Een persoonlijk bericht dat recht uit het hart komt heeft de meeste invloed.
  • Vertel de minister waarom jij het belangrijk vindt dat ze de bijen beter beschermt en zich inzet voor maximaal 7% bijensterfte door pesticidengebruik. Waarom voel jij je betrokken bij deze kwestie?
  • De minister zegt haar besluiten altijd te baseren op de wetenschap. Je kunt haar laten weten dat de wetenschap duidelijk is: meer dan 7% bijensterfte door pesticidengebruik is onacceptabel.
  • Insiders zeggen vaak dat Minister Schouten wel een visie heeft voor duurzame landbouw, maar niet de moed heeft noodzakelijke maatregelen te nemen. Roep haar op leiderschap te tonen en een vuist te maken tegen de pesticidenlobby.
  • Als je een tweet verstuurt, vergeet dan niet @minlnv en #savethebees te gebruiken in je tweet.

Het voorstel dat maximaal 20% bijensterfte toestaat komt van pesticidengigant Syngenta en vorig jaar probeerde de EU deze maatregel er stilletjes door te drukken. Maar dankzij enorme maatschappelijke druk, waaronder de petitie die jij ondertekend hebt, werd de besluitvorming uitgesteld en beloofde de EU te zullen luisteren naar bijenexperts.

En toch blijkt nu dat ze vast willen houden aan het voorstel van Syngenta. Maar de minister heeft beloofd onze petitie mee te nemen in haar besluitvorming en ze zou moeten doen wat een meerderheid van de Kamer van haar vraagt. We moeten haar aan haar woord houden: stuur haar snel een bericht!

E-mailburgercorrespondentie@minez.nl burgercorrespondentie@minez.nl; Minister Schouten red de bijen

Met hoop en vastberadenheid,

Anneke, Antonia, Aloys, Luis en het hele Avaaz-team

Meer informatie:

Europa dreigt de bijen niet te beschermen (BNNVARA)

Europa blijft te soepel voor landbouwgif, bijen blijven slecht beschermd (Trouw)

Het bijenrichtsnoer (Bijenstichting)


Deel dit op social media ­čÖĆ

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *