Geen categorie

Bijen nieuws

Over een paar weken beslist landbouwminister Carola Schouten hoeveel bijen mogen sterven door pesticiden!

De EU-lidstaten stemmen dan over een nieuwe richtlijn voor de bescherming van bijen. Al 7 jaar (!) proberen fabrikanten van landbouwgif sterke beschermingsmaatregelen af te zwakken. Schouten lijkt nu te zwichten voor de lobby en is van plan in te stemmen met een percentage geaccepteerde bijensterfte dat desastreus is als we de toekomst van de bijen en onze voedselvoorziening willen garanderen.

De Tweede Kamer voert de druk op en heeft de minister opgeroepen zich hard te maken voor betere in plaats van slechtere bescherming van de bijen. Als wij ons massaal aansluiten bij deze oproep kan ze niet om ons heen. Teken de petitie! Dit zogenaamde bijenrichtsnoer is het toetsingskader dat beslist welke pesticiden op de markt mogen komen. De Europese voedselveiligheidsautoriteit stelde in 2013 voor om uit te gaan van maximaal 7% bijensterfte, maar dankzij een keiharde lobby van chemiereuzen zoals Syngenta dreigen lidstaten nu in te stemmen met een desastreus sterftepercentage van 20%.
 
Het voorstel waar Syngenta voor lobbyt, is gebaseerd op studies die door het bedrijf zelf gefinancierd zijn en kijkt alleen naar sterfte onder honingbijen, terwijl hommels en wilde bijen veel kwetsbaarder zijn. Experts zeggen dat in sommige populaties zelfs alle bijen kunnen sterven als Schouten en haar collega’s ervoor kiezen in te stemmen met het afgezwakte bijenrichtsnoer.  

Bijen zijn het zoemende hart van onze natuur en cruciaal voor onze voedselvoorziening: 75 procent van ons voedsel wordt door hen bestoven. Bijen zorgen voor de diversiteit aan planten en zaden en daarmee ook voor voedsel voor talloze dieren. Ook onze economie heeft bijen nodig — Nederland investeert € 510 miljard in activiteiten waarbij bijen nodig zijn.

In haar visie pleit minister Schouten voor natuur-inclusieve en regeneratieve landbouw, maar tot nu toe heeft ze niet het leiderschap getoond dat nodig is om haar visie om te zetten in beleid. Laten we haar inspireren om een leider te zijn, een vuist te maken tegen de chemiereuzen en ook andere lidstaten te overtuigen zich hard te maken voor betere bescherming van de bijen!

Teken de petitie om het zoemende hart van onze natuur te redden.

https://secure.avaaz.org/campaign/nl/nl_bee_guidance_loc/?coGhClb

Deel dit op social media 🙏

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *