Spirit

Interview met Sjamaan Stella Westerhof

In 2009 leerde ik Stella kennen. Ik zat te wachten in de wachtkamer bij een fysiotherapeut. Verveeld keek ik een beetje om me heen, totdat mijn oog viel op een folder: sjamanistische meditaties. In mooie rode letters. Sjamanisme sprak mij aan en ik las haar folder.

Ik besloot mij op te geven voor de meditatie/ klankhealing. Mijn verwachting: een mysterieuze donkere vrouw met zwarte lange haren. Bij een sjamaan denk ik meteen aan iets Indiaans. Iemand uit de tropische regenwouden van Zuid Amerika. Maar mijn vooroordeel klopte helemaal niet.

Een Nederlandse, nuchtere vrouw met een grote blonde bos krullen trof ik aan. Stella Westerhof de sjamaan.

Interview met Stella Westerhof

Wat is sjamanisme ?

Het sjamanisme is de oudste vorm van spirituele genezing en geestelijke ontwikkeling. De sjamaan staat in totale verbinding met het hele leven en leeft in vertrouwen en Eenheid. In alle culturen vinden we sjamanen terug: mannen of vrouwen die geroepen zijn om zich in te zetten voor de harmonie van de gemeenschap. Het werk van de sjamaan kan bestaan uit genezer, ziener, voorspeller, ritueel begeleider, priester e.d.

De sjamaan bewandelt een pad van verwondering en eerbied voor het grote mysterie dat we leven noemen. Hij kijkt met een open hart naar de wereld en staat dicht bij de natuur. Om de verbinding met de natuur, de Bron en het leven aan te gaan, heb je openheid nodig.

Sjamanisme is het zijn in een hogere staat van bewustzijn. Vanuit deze hogere staat heeft een sjamaan toegang tot andere informatie en heeft andere mogelijkheden. Ingrijpen vanuit een hogere staat heeft een zeer grote impact op het dagelijks leven. Een sjamaan laat je delen in die hogere staat van bewustzijn. Alles wat er mee in contact komt begint te transformeren.

Omdat je waarneming ruimer wordt, kijk je op een andere manier naar je eigen gedachten en gevoelens. Ze blijken niet meer zo belangrijk te zijn. Je krijgt een levenshouding waarin je veel meer kunt accepterendat de dingen zijn zoals ze zijn. Je stopt met strijden. Er ontstaat meer harmonie. Deze overgave geeft enorm veel ruimte.

Het sjamanisme maakt gebruik van oeroude technieken om lichaam en geest te herstellen. In healing, ritueel en meditatie wordt gebruik gemaakt van mystieke instrumenten als sjamanendrums, ratels, bellen, fluit, klankschalen en zang.

De herhalende klanken en specifieke trillingen brengen je in een wijdere staat van bewustzijn en geven diepe ontspanning. In deze bewustzijnsstaat heeft de sjamaan toegang tot andere informatie en mogelijkheden. De sjamaan laat je delen in die staat van bewustzijn en de healingenergie. Blokkades worden los gemaakt en opgeruimd, zodat je meer ruimte in jezelf voelt.

Je kunt door deze technieken antwoorden en inzicht krijgen in alles wat je wilt. Het geeft je genezing en kracht.

Wanneer weet je of je een sjamaan bent?

Een echte sjamaan…. Dat vind ik moeilijk te zeggen. De roeping die de sjamaan ervaart, ontstaat vaak tijdens een heftige periode van ziekte of disharmonie. In sommige culturen wordt je b.v. eerst door een giftige slang of spin gebeten. Vaak heeft een sjamaan de dood al in de ogen gekeken, is hij al ‘gestorven’ in het leven. Tijdens de crisis wordt de sjamaan meegenomen in de geestelijke wereld. Hij leert zichzelf te genezen en anderen.

Hoe ben je op dit pad gekomen?

Ik had al verschillende cursussen gevolgd op het gebied van spiritualiteit. Heel interessant allemaal, voor mij veel vanuit het hoofd. Ik miste soms de echte beleving, vanuit het hart.

Een vriendin nodigde me uit om mee te gaan naar een sjamaan. We hoefden alleen maar te liggen op een matras en de beste man begon te drummen. Alle zorgen vielen van me af, ik voelde een onbeschrijfelijke diepe verbinding van Eenheid en Liefde.

Dat was voor mij een hele bijzondere ervaring. Eindelijk het Yes gevoel, het gevoel van echt thuis komen. Mij nergens meer druk over hoeven te maken, een diep vertrouwen en innerlijk weten.

Hier ben ik nog steeds ontzettend dankbaar voor. Ik voelde me intens gelukkig. Veel puzzelstukjes vielen op hun plek. Sindsdien ervaar ik het leven anders, veel meer vanuit overgave en verwondering. Ik voel me sterk gedragen door ‘iets’ wat groter is dan ik, waarmee iedereen verbonden is volgens mij. Dat maakt mijn leven een stuk makkelijker en mooier. Ik kijk nu op een hele andere liefdevolle manier naar het leven.

Je begon met een drum en inmiddels bespeel je meerdere instrumenten bij een klankhealing. Wat is de reden daarvan?

Ja ik begon heel eenvoudig met een klankschaal, een drum en ratel.

Veel instrumenten zijn volgens mij niet nodig om een goede healing te ‘geven’. Alleen b.v. een drum zou al genoeg kunnen zijn voor een healing. Toch merk ik dat elk instrument iets doet bij de mensen.

Een ratel maakt b.v. je hoofd leeg. Daar begin ik vaak mee, zodat je rustig, stiller wordt in je hoofd.

Een drum of klankschaal voel je heel duidelijk in je lichaam resoneren. Blokkades worden los gemaakt. Alles gaat weer stromen in je lichaam, en ook in je leven. Er ontstaat ruimte in je. Ik communiceer als het ware via de klanken met de mensen tijdens de klankhealing. Ik stem me af op een hogere staat van bewustzijn en neem de mensen mee in die healing energie.

Een fluit of harp kan weer iets heel anders bij je aanraken of oproepen. De verscheidenheid aan instrumenten vinden mensen heel fijn. Alles kan bij de klankhealing, soms dans je bij de indianen, een ander ziet prachtige kleuren, weer een ander voelt van alles resoneren of hele diepe ontspanning. Ik speel heel intuitief op verschillende instrumenten.

Wie zou je een klankhealing aanbevelen?

Ik zou iedereen het gevoel van innerlijke vrede en vrijheid willen laten ervaren. Diepe ontspanning en healing. Soms geef ik aan een groep een klankhealing, zoals bedrijfsuitje, vriendinnen of familie bijeenkoms, of b.v. in een verzorgingstehuis. Heel gevarieerd, hier geniet ik enorm van.

Mensen komen ook voor individuele healing, dit kan heel diep gaan. Voor lichamelijke en geestelijke klachten. Mijn ervaring is dat een healing veel dieper gaat dan woorden, het is een ander level. SOUL LOSS

Wat bedoel je met soul loss?

Wanneer je een deel van je kracht, levenslust en vervulling in je leven verliest, wordt dat in het sjamanisme ‘soul loss’ genoemd. Je bent als het ware een deel van je ziel verloren.

Soul loss geeft een gevoel van onvrede en leegte. Die leegte proberen we te compenseren door bijvoorbeeld hard te werken, in verslavingen, bewijsdrang en meer. Toch lukt het vaak niet om de leegte echt te vullen. Het is net alsof je met een vierkant blokje een rond gat probeert af te dekken. Je weet dat er iets weg is, maar je weet niet wat.

Vaak ontstaat soul loss door een schokkende gebeurtenis of een intense emotie, meestal op jonge leeftijd. Omdat je op dat moment niet in staat was om de schok en emoties direct een plaats te geven, heb je het geïsoleerd. Dat gebeurt vanzelf met als achterliggend idee dat het later wel aan bod komt.

Zo kan een herinnering van vroeger nu nog steeds signalen van pijn en verlies van de ziel afgeven. Het onverwerkte gevoel uit de kinderjaren of een andere heftige gebeurtenis draag je dan nog dagelijks met je mee.

SOUL THEFT

Een bijzondere vorm van soul loss is soul theft (diefstal van de ziel): een van de ouders, een partner of ander persoon, claimt een deel van je gevoel door bijvoorbeeld dominant aanwezig te zijn. Iemand pakt een stukje van ‘jou’ af, of jij geeft een stukje weg.

Oorzaken van soul loss zijn onder meer: problematische jeugd, verhuizing, moeilijke geboorte, scheiding, misbruik, ziekte en stress.

Symptomen van soul loss zijn onder meer: machteloosheid, gevoel van leegte, onvrede, depressie, angst, overgevoeligheid, obsessies, eenzaamheid, moeite met contact maken, verslavingen, slaapstoornissen, eetstoornissen en burn-out.

INVLOEDEN

Veel mensen, vooral gevoelige mensen (HSP) zijn erg vermoeid na een dag werken of nadat ze op een plek zijn geweest waar veel drukte is. Dit wordt veroorzaakt door invloeden die het gevolg zijn van (onbewuste) communicatie op gevoelsniveau. Als de (negatieve) invloed te sterk is, kan dit leiden tot problemen. Om in je kracht te blijven is het goed om je geregeld te ‘reinigen’ van beïnvloeding van anderen en b.v. meditatie oefeningen te doen om je stevig te aarden.

SOUL RETRIEVAL

Door soul retrieval brengt de sjamaan verloren delen van de ziel weer terug naar de plek waar ze horen.

Een ‘probleem’ begrijpen is niet voldoende. Daar is het niet mee opgelost. Een vervelend gevoel, negatieve gedachten of gedrag, zitten ook in je energie en lichaam. Met behulp van o.a. sjamanistische technieken, kan dit verholpen worden.

Een healing werkt op diep (ziels)niveau aan een probleem, wat heel efficiënt is. Het zet een diepgaand proces op gang.

Je mooiste ervaring met sjamanisme, kun je dat beschrijven?

Mijn mooiste ervaring is dat mensen soms echt genezen van klachten. Hoe blij kunnen mensen dan zijn, zo puur en dankbaar. Dat raakt me. Iemand die b.v. al een half jaar met een klacht loopt en die verdwijnt niet. Of iemand met veel angst of stress, die zich veel beter voelt. Het is soms onbegrijpelijk, niet met woorden uit te leggen wat er gebeurd. Ik geef wel duidelijk aan dat ik het niet doe als persoon.

Ik stem me af op iets wat groter is dan ‘ik’. Bedank het universum of het goddelijke.

Wat was je grootste levensles ?

Luisteren naar mijn hart en voelen. Vaak mijn hoofd gestoten en antwoorden buiten mezelf gezocht. Daar werd ik erg onzeker van. Wat vindt een ander er van? Ik ga nu steeds meer de stilte in, naar binnen, luisteren naar mijn gevoel en me afstemmen op het grote geheel en die liefde ervaren en delen.

In de toekomst nog mooie plannen wat je graag zou willen bereiken?

Een jaartraining/coachingstraject geven met als titel: De reis van je leven. Mensen laten ervaren hoe je vanuit je kracht en wijsheid, liefdevol en ontspannen om kunt gaan met je leven.

Ik zou graag nog beter harp willen spelen. En natuurlijk nog heel veel klankhealing mogen geven!

——————————————————————————————————————–

Ben je geïnteresseerd zijn in een klankhealing of sjamanistische meditatie kijk dan op de site van Stella Westerhof

Stella Westerhof

Beukrand 219 Uden

06 48234735

Home – Jij en Je Leven

Deel dit op social media 🙏

Eén reactie

 • Guus vd Valk

  Mooi beschreven, helder duidelijk en zonder weerstand. Heerlijk toegankelijk.
  Een Sjamaan is in feit hetzelfde als een Buddha, Yogi of Guru. Dat wist ik nog niet.
  Altijd gedacht dat een Sjamaan wat ‘lichter ‘ was dan de anderen. Misschien is het de methode van een Sjamaan die subtieler en zachter is. Ik merk dat jou spiegel mij laat zien dat ik vrij hard ben in mijn benadering tot mensen terwijl ik toch echt als zachtaardig wordt gezien. Bedankt dat je mij deze kant van mijzelf hebt laten zien! En ik ben nog niet eens op bezoek geweest…

  Groeten,
  Guus vd Valk (dorpsgenoot)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *