Mind

Waarom mediteren goed voor je is

Zie je geest of gedachten als een soort gereedschap. Mediteren is een techniek om dit gereedschap te leren gebruiken. Meditatie is een natuurlijke manier om je geest te leren kennen en te trainen. Het trainen van de gedachten is absoluut niet eenvoudig. Het vergt veel oefening. Als je dit nog nooit gedaan hebt, zijn je gedachten in feite al je hele leven de baas over je. Je gedachten bepalen bijvoorbeeld wat je eet en hoeveel je eet. Of je gaat sporten, of voor de TV gaat hangen. Of je vroeg op staat, of lang in je bed blijft liggen. Etc. Je gedachten doen in principe wat ze willen doen.

Onzin?

Hoe vaak kan jij succesvol tegen jezelf zeggen: ‘Ok, nu stoppen met zorgen maken en alleen maar positieve gedachten denken’? Je gedachten zijn dus de baas. Meditatie kan er voor zorgen dat je meer controle krijgt over deze gedachten.

Meer controle, zodat je je minder laten leiden door emoties.

Hoe werkt meditatie?

Heel simpel gezegd is mediteren net als rusten. het je gesport, dan heeft je lichaam rust nodig om zich te herstellen. Je geest en gedachtes zijn niet aders. De hele dag door krijgen ze allerlei impulsen te verwerken en je hersenen verwerken ontzettend veel informatie. Geluiden, geuren, gevoelens, ect.

Slapen zorgt voor een groot aandeel van het herstellen van de geest. Maar soms houden je gedachten vast aan bepaalde dingen en kan zelfs slaap niet zorgen dat je deze dingen op de juiste manier verwerkt. Denk aan belangrijke toetsen, een belangrijke datum, iemand die vervelend tegen je heeft gedaan of andere dingen waar je je gedachten maar niet vanaf kunt zetten.Je kan dan gewoon niet stoppen met piekeren en blijft je maar zorgen maken over deze angsten.

Zou het wel goed gaan?

Waarom doet diegene zoiets tegen mij?

Heb ik wel goed genoeg geleerd?

Wat vindt diegene van mij?

Ben ik wel goed genoeg?

Meditatie op dit niveau werkt door je meer bewust te worden van deze gedachten en emoties die we ervaren. Meditatie probeert deze problemen niet op te lossen, maar je houding ten opzichte van deze problemen te veranderen. Wat meer ontspanning creëren eigenlijk. Als je wat meer ervaring hebt met mediteren gaat het meer om de ware aard van deze gedachten te observeren en te leren begrijpen. Je gedachten zijn er nog wel, maar je neemt ze eigenlijk niet meer persoonlijk. Ze zijn er, je bent je ervan bewust dat ze er zijn, en je bent er tevreden mee. Wat deze gedachten ook mogen zijn.


11 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie

1. Voorkomen van depressie

Een van de grootste voordelen van mediteren is dat het helpt depressie te voorkomen en te genezen. Een van de kenmerken van mensen met depressie is het piekeren en de rondspinnende gedachten in het hoofd. In feite leven mensen met depressie constant in het verleden of in de toekomst. Ze piekeren over wat er gebeurd is of wat er komen gaat. Een onderzoek heeft aangetoond dat meditatie kan je helpen om meer in dit moment te leven. Door je meer bewust te zijn van het NU maak je je automatisch minder zorgen over het verleden en de toekomst.

2. Meer emotionele balans

Een onderszoek uit 2021 heeft aangetoond dat mensen die mediteren blijvende emotionele balans creëren. In het onderzoek werden de hersenen van mensen die aan een 8-weekse meditatie cursus meededen gescand.

Hieruit bleek dat na de cursus de hersenactiviteit in het deel van de hersenen wat de emoties regelt lager was. Dit betekent niet dat je als je mediteert helemaal geen emoties meer hebt, maar dat je deze beter onder controle hebt.

Zie de wereld om je heen als een soort tornado storm.

Hij gaat alle richtingen op en er kan van alles gebeuren. Daar heb je geen invloed op.

Waar je wel invloed op hebt zijn je gedachten en emoties. Mensen die mediteren laten zich niet alle kanten op wegblazen door de storm, maar zitten stil en krachtig in het midden van deze storm.

3. Compassie ontwikkelen

Een van de andere positieve effecten van mediteren is dat mensen die dit doen meer compassie ontwikkelen. Niet alleen compassie met andere mensen, maar ook compassie voor zichzelf. Toen de Dalai Lama voor het eerst de westerse wereld bezocht, was hij verbaasd dat de betekenis van het woord ‘compassie’ slecht verwees naar compassie voor anderen.

In het Boeddhisme betekent compassie zowel compassie hebben voor anderen als voor jezelf. Je kan simpelweg geen compassie voor anderen hebben als je niet eerst compassie hebt voor jezelf.

Het goede nieuws is dat je compassie kunt trainen. Een onderzoek heeft aangetoond dat alleen al een korte meditatie de compassie van mensen met 50 procent kan verhogen.

4. Betere focus en concentratie

Verschillende studies van onder andere de Harvard Universiteit hebben aangetoond dat door mediatie Alpha golven in de hersenen toenemen. De zogenaamde ‘alpha staat’ zorgt er voor dat je beter kunt leren om meer informatie te verwerken. We zijn creatiever als we we beide hersenhelften gebruiken. Daarnaast wordt informatie in onze omgeving die ons kan afleiden er juist uitgefilterd door deze Alpha golven. Kortom: we kunnen ons dus beter concentreren en focussen.

5. Je wordt gelukkiger

Social psycholoog Daniel Goleman heeft in zijn boek ‘Destructive Emotions’ verschillende experimenten gedaan met Lama Oser, de rechterhand van de Dalai Lama, met meer dan dertig jaar ervaring in mediteren. Een hersenscan wees uit dan Lama Oser’s verbinding tussen beide hersenhelften veel hoger was dan gemiddeld. Hoe hoger dit ratio tussen de linker en de rechter hersenhelft, hoe gelukkiger mensen zijn.

6. Verminderde schrikreactie

Mensen hebben een schrikreactie als er iets onverwachts plotseling gebeurt. Je weet vast wel wat ik bedoel. Je knippert een ogenblik met je ogen als eerste reactie. Iedereen heeft dit. Zelfs de meest getrainde politiemensen. Elke keer als ze een geweer afvuren, knipperen ze alsnog met hun ogen, ook al weten ze het gaat gebeuren. Lama Oser was de eerste persoon ooit die zijn schrikreactie kon onderdrukken. Op het moment dat hij mediteert is hij zo ontspannen, zo gefocust dat niets hem af kan leiden. Waarom is dit een van de voordelen van mediteren? Er is een sterke correlatie tussen de angsten van mensen en deze schrikreactie. Hoe minder deze schrikreactie dus is, hoe minder angstig iemand is. Op zijn beurt is angst weer verbonden aan stress, depressie en talloze aandoeningen. Een best wel belangrijke vinding dus…

7. Sterker immuun-systeem

Je denkt misschien dat mediteren alleen maar psychologische voordelen heeft. Toch zijn er ook fysieke voordelen van mediteren. Zo injecteerde Jon Kabat-Zinn een aantal deelnemers van een meditatieprogramma met een virus om te testen hoe hun immuunsysteem daarop zou reageren. De mensen die meededen aan het programma bewezen een sterker immuun systeem te hebben en sneller te herstellen dan mensen die niet mediteerden.

8. Minder angst

In hetzelfde onderzoek over het meditatie programma liet Jon Kabat-Zinn zien dat mensen die mediteren minder last van angsten hebben. Al na een paar weken mediteren (45 min per dag) hadden studenten die meededen minder angsten dan de controle groep.

9. Lagere bloeddruk

In Amerika heeft ongeveer 1 op de 3 mensen een verhoogde bloeddruk. Door een verhoogde bloeddruk hebben mensen meer kans op hart- en vaatziekten, een hartaanval, hartfalen en nieraandoeningen. Een student aan de Universiteit van Kentucky heeft aangetoond dat Transcedente Meditatie (het herhalen van een mantra) de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.

10. Minder eenzaamheid

Eenzaamheid is een groot verborgen probleem in Nederland. Vooral veel ouderen zijn eenzaam. Een gevoel van eenzaamheid kan zowel onze fysieke als mentale gezondheid beschadigen. Een studie van J. David Creswell heeft aangetoond dat 30 minuten mediteren per dag, het gevoel van eenzaamheid drastisch kan verlagen.

11. Betere slaap

Een onderzoek gedaan onder mensen die last hebben van slaapproblemen heeft aangetoond dat meditatietechnieken de kwaliteit van de nachtrust, de hoeveelheid slaap en de efficiency van de slaap verbeterden. Doordat mensen een betere nachtrust hadden, werd ook de kwaliteit van hun leven overdag beter.

Als je nu nog niet wilt beginnen met mediteren weet ik het ook niet meer ;-).

Heartfulness is een eenvoudige meditatiewijze die je op een geleidelijke en natuurlijke manier leert om beter naar je hart te luisteren.
Het verbindt ons met onszelf en met wie we van nature zijn; je leert overtollige ballast uit je systeem te verwijderen door zelfstandig gebruik te maken van transmissie.
De meditatie verdiept door middel van gebruik van transmissie.
De basis van de methode bestaat uit eenvoudig ontspannen zitten in een comfortabele houding, met de ogen gesloten en de aandacht zacht op het hart gericht. Je wordt daarbij begeleid door een gecertificeerde trainer, bekwaam in het doorgeven van transmissie.
Deze methode kan door iedereen gedaan worden vanaf 15 jaar.


Alle activiteiten en trainingen worden geheel kosteloos aangeboden. Deelname is op basis van vrijwillige
donatie.
HEARTFULNESS MEDITATIE CENTRE MALDEN

Winkelcentrum Malden Ghadisja Himi 06-45836525

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *