Mind

Familieopstellingen jaaropleiding

De onderstroom binnen families…

de plek die jij daarin inneemt

en eventueel jouw rol als begeleider.

Familieopstellingen zijn steeds meer gemeengoed in Nederland. Velen hebben al eens van een familieopstelling gehoord of hebben eraan deelgenomen als vraagsteller of als representant.

Ze zijn op die manier getuige geweest van de wonderlijke kracht van een opstelling. In onze praktijk krijgen we steeds vaker de vraag hoe je het prachtige ambacht van begeleider van een familieopstelling kunt leren.

Familieopstellingen:

Een familieopstelling is iets wonderlijks, heeft iets magisch, en geeft weer wat zich in de onderstroom van een familiesysteem afspeelt.

Een familieopstelling kan enerzijds veel opluchting brengen en verlichting geven, als wordt aangekeken wat in de onderstroom van iemand speelt en vervolgens kan daar een positieve wending in ontstaan. Anderzijds laat het ook de harde realiteit zien. Zonder franje, zonder poespas.

Je gaat op zoek naar datgene wat bij een persoon met een vraag of probleem in het onbewuste speelt. Je bent geboren in een gezin, dat deel uitmaakt van een familie en dat noemen we een systeem.

In dat systeem is alles met elkaar verbonden en hebben de ‘leden’ invloed op elkaar. Gebeurtenissen hebben direct invloed op een familie, en kunnen ook op volgende generaties van invloed zijn. Een oorlog, een scheiding, een jong overleden broertje of zusje, seksueel misbruik, ouders die er niet voor je konden zijn enzovoorts, kan doorwerken in jouw leven en dat van anderen en dat kan iemands leven behoorlijk belasten.

Door middel van systemisch werk, krijg je hier inzicht in en kun je belastende factoren die bij anderen thuishoren en die je onbewust bij je draagt, loslaten.

Bij een familieopstelling ga je aan de slag met jouw hulpvraag. Dit kan met een groep mensen of individueel, met poppetjes of met vloerankers.

Deze representeren jou en bepaalde familieleden, waarmee de onderliggende ‘verhoudingen’ gezien worden en in het bewustzijn komen. Door middel van interventies (zinnen die worden uitgesproken, bepaalde bewegingen die worden gemaakt) wordt daar – meestal – een positieve wending aan gegeven.

Doordat we in een systeem opgroeien waarin allerlei onzichtbare verbindingen zitten, kunnen we – zonder dat we dat door hebben – verbonden zijn met onze (voor)ouders of met anderen uit je systeem van herkomst.

Dit kun je op verschillende vlakken onderzoeken: in jezelf, in je gezin van herkomst of in het bedrijf of de organisatie waar je werkt.

Het mooie van dit werk is dat er weinig woorden nodig zijn. In een kort interview kom je tot het thema waar iemand tegenaan loopt en daarmee ga je aan het werk.

Tijdens de opstelling is het vooral een kwestie van waarnemen wat gebeurt en hoe de representanten op elkaar reageren. Daar waar nodig laten we de cliënt en representanten zinnen uitspreken. Door het uitspreken van de juiste zinnen komen emoties los en vallen blokkades weg. Heel krachtig en meedogenloos eerlijk.

Het is belangrijk om zaken ‘die je ergens wel aanvoelt’ woorden te geven en uit te spreken.

Ethiek staat hoog in ons vaandel: we kijken alleen naar datgene waar jij naar mag kijken. Bijvoorbeeld hoe jij je verhoudt ten opzichte van je moeder. We kijken niet naar wat er zich tussen jouw vader en moeder afspeelt; daar heb je als kind niets mee te maken.

Onze jaaropleiding:

Je wil jouw manier van leven verdiepen en inzicht krijgen in jouw familiesysteem en jouw plek daarbinnen. Je begeleidt graag mensen vanuit het systemisch gedachtengoed of je wil als familieopsteller aan het werk. Dan is deze 19-daagse opleiding Familieopstellingen iets voor jou!

Ingrid en Toine van Toor verzorgen deze opleiding in 9 blokken van 2 dagen (en een terugkomdag), waarin theorie afgewisseld wordt met veel praktisch oefenen.

De groepsgrootte is max. 10 personen, zodat er voldoende mogelijkheid is voor iedereen om zelf ook opstellingen te begeleiden.

Met 2 trainers bieden we je volop aandacht voor jouw opleidingsbehoeften. De opleiding vindt plaats in onze praktijk in Uden (met mogelijkheid voor overnachting).

Alle facetten uit het leven, vanaf de baarmoeder, via je jeugd en volwassenheid tot aan de dood, komen in verschillende blokken aan de orde. Daarbinnen ervaar je stap voor stap hoe die fases voor jou zijn (geweest).

En natuurlijk leer je over de achtergrond van het systemisch werk, de gewetens, patronen en dynamieken, interventies, rituelen en ‘helende zinnen’.

We behandelen verschillende werkvormen, het systemisch interview en – het zeer belangrijke onderdeel – de innerlijke houding van de begeleider. Omdat het enorm belangrijk is om (als begeleider) dicht bij jezelf te zijn, besteden we veel aandacht aan lichaamswerk, bewustzijn en meditatie.

Vanaf blok 4 werken we naast de eigen thema’s ook met gastcliënten, die je zelf uitnodigt uit jouw omgeving. En tussen de blokken door oefen je op eigen afspraak met je intervisiegroep. ‘Learning by doing’.

Overig aanbod:

-Workshops familieopstellingen: elke maand organiseren we een dag waarop mensen hun vraag kunnen inbrengen. We werken dan in een groep met vraaginbrengers en representanten.

-Avondcursus familieopstellingen: voor mensen die meer verdieping willen, maar niet toe zijn aan een jaaropleiding behandelen we op 6 avonden theorie, meditaties, lichaamswerk en opstellingen.

-Verbindende Communicatie: stop met oordelen en richt je op de gevoelens en behoeften van jezelf en de ander. Hierdoor ontstaat verbinding waarna je je samen kunt richten op de oplossing. Je kunt deelnemen aan een avond- of 2-daagse cursus.

-Persoonlijke, zakelijke & systemische coaching, inclusief organisatieopstellingen.

-Massages gecombineerd met systemische meditatie.

Op aanvraag verzorgen we workshops op jouw locatie.

Meld je aan voor de jaaropleiding familieopstelling in Uden via oogvoorjou.me of vantoor-coaching.nl

Kijk voor meer informatie op

https://www.vantoor-coaching.nl/

Deel dit op social media 🙏

2 reacties

 • Susan Jeurissen

  Mijn moeder overleed op 94 jarige leeftijd. Ik heb 4 jaar bij haar gewoond en haar dag en nacht verzorgd.
  Na haar dood was ik emotioneel echt in de war.
  Ik kreeg het advies om een familieopstelling te doen, en door Diana kwam ik in Uden terecht.
  Je bent met een groep mensen die je niet kent, maar waar je gedurende de opstelling mee verbonden raakt.
  Nadat een persoon de hulpvraag heeft gesteld, start de opstelling, die mij keer op keer verbaasde.
  Toen ik zelf aan de beurt was en mijn vraag stelde, gebeurde er iets heel bijzonders, het leek magie!
  Ik werd verenigd met mezelf en wat gaf me dat een warm en liefdevol gevoel van binnen!
  Ik ben heel dankbaar dat ik aan dit bijzondere gebeuren heb deelgenomen, want ik ben nu in balans en gelukkig.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *