Mind

Enny Hoenselaar gooide het roer om en besloot haar hart te volgen

Enny Hoenselaar begint haar carrière in de zorg als verpleegkundige en werkt daarna vijftien jaar
als manager reumatologie en orthopedie in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Ze is vervolgens drie jaar directeur bij Proteion Thuis in Midden Limburg en de laatste tien jaar van haar carrière in de reguliere zorg is ze bestuurder bij Woonzorgcentrum Sint Anna in Boxmeer. Met al deze kennis en ervaring besluit ze in 2020 de vijfjarige opleiding tot Levenstherapeut aan de School of Life, wat tevens een moderne mystiek school is, te volgen.

Interview met Enny Hoenselaar

Waardoor koos je voor een hele nieuwe opleiding?

Eind 2019 werd mijn 91 jarige schoonvader ernstig ziek. Hij woonde naast ons in de boerderij waar hij zijn hele leven al heeft gewoond. Een tevreden en vrolijke man, die met groot gemak mensen om zich heen
verzamelt die alles voor hem doen.

Door zijn ziekte en sterven werd ik mij bewust dat ik al jaren mijn hart niet meer volg. Ik voelde dat ik wilde stoppen met ploeteren in mijn werk. Ik wilde mijn eigen waarheid leven en me niet langer aanpassen om te voldoen aan de regels en eisen in de reguliere gezondheidszorg. Midden in de corona pandemie gooide ik het roer om, na 38 jaar fulltime werken, besloot ik weer te gaan studeren en
koos voor de opleiding levenstherapie.

Wat houdt Levenstherapie in?

Levenstherapie is positieve gezondheidszorg waarbij echt naar de totale mens wordt gekeken. Bij medisch onbegrepen klachten of terugkerende emoties geeft het je inzicht in je eigen functioneren, je gedrag of blokkades.

Levenstherapeuten werken met universele vaardigheden op het gebied van multidimensionaliteit, energetisch werk, trauma heling, lichaamsbewustzijn, waarneming, authentiek contact en bewuste manifestatie.

Om vervolgens door contact met je eigen lichaam en je innerlijk weten, zelf actief te kunnen werken aan je balans.

Vanuit zelfliefde je eigen verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven is het belangrijkste wanneer je denkt aan Levenstherapie.

Je hoort vaak over een fysiek en een energetisch lichaam. Wat wordt er bedoeld met een energetisch lichaam?

Met het energetisch lichaam wordt de verzamelnaam bedoeld voor alle energiestromingen die in je en rondom je fysieke lichaam stromen.

Dit lichaam is weliswaar niet zichtbaar maar wel voelbaar. Emoties zijn bekende bewegingen van energie.

Het energetische lichaam is van binnenuit en van buitenaf merkbaar.
Een mooi voorbeeld hiervan is dat je iemands aanwezigheid heel sterk voelt of hem of haar veel groter ziet dan het fysieke lichaam werkelijk is.

Je energetisch lichaam is wat je uitstraalt. En dat kan zowel positieve als negatieve energie zijn.

Je energetische lichaam omvat verschillende systemen zoals chakras’s, meridianen en aura’s.

Wat zijn chakra’s precies?

Chakra’s zijn draaikolken in ons lichaam die onze energie door het lichaam laten stromen. Of te wel de energiecentra in je lichaam.

We hebben allemaal zeven grote en heel veel kleine chakra’s in ons lichaam.

De zeven belangrijkste zijn:

Het wortelchakra als eerste onderaan je ruggengraat.

Het tweede is het sacraal chakra in je buik.

De zonnevlecht ter hoogte van je maag is de derde chakra.

Het vierde is het hartchakra

Vijfde het keelchakra

Het zesde is het derde oog chakra wat tussen je ogen in je hoofd zit

Het zevende is het kruinchakra.

Ieder chakra heeft een eigen functie, kenmerken en kleur. Wanneer een chakra uit balans is, kan het te veel of te weinig open zijn. Lichamelijke klachten die dan optreden kunnen dan ook heel verschillende zijn.

Hoe ga je te werk bij een chakra assessment?

Ieder chakra heeft een eigen functie, tijdens een chakra assessment loop ik, aan de hand van vragen, alle chakra’s na. Door de interpretatie van de antwoorden die de cliënt geeft, kan ik vaststellen waar blokkades zitten en dus te weinig of juist teveel energie stroomt.

Vervolgens stem ik mijn behandeling hierop af. Ik vind het belangrijk om uitleg te geven en in
makkelijke taal hierover te praten. Dit zodat de cliënt zijn eigen chakra assessment begrijpt en er bewustwording optreedt.

Daarna kan ik allerlei behandelingen geven. Bij te weinig energie kan ik een heling geven of
oefeningen om een chakra in beweging te krijgen.

Bij te veel energie geef ik oefeningen om meer rust te brengen.

Kun je een voorbeeld noemen van een oefening?

Er zijn voor alle zeven chakra’s verschillende oefeningen.
Een gesloten keelchakra bijvoorbeeld zie je vaak bij personen die zich niet durven te uiten. Soms komen daar ook fysieke klachten bij zoals heesheid. Door je nek te cirkelen, of je schouders meer te ontspannen, kun je al iets bereiken.

Het cirkelen van je nek zorgt ervoor dat de energie daar weer mag gaan stromen. Blokkades kunnen dan loskomen.

Iemand die last heeft van zijn zonnevlechtchakra, de plek rond je navel, waar met name iemands wil zit, laat ik houthak bewegingen maken om emoties zoals woede te bevrijden.

Beweging heeft dus invloed op onze emoties?

Bewegen is belangrijk omdat we veel emoties, onbewust, vastzetten in ons lichaam. En wanneer je je lichaam beweegt en de juiste oefeningen doet, komt de energie hiervan weer in beweging wat je gezondheid verbetert.

Voor ons mensen is het bijvoorbeeld ook heel belangrijk geaard te zijn. Dit bereik je door met beide voeten plat en stevig op de grond te gaan staan.

Voel je je onveilig of niet aanwezig in het moment, dan is jezelf gronden door met je voeten te stampen een goede beweging. Maar ook wandelen in de natuur is heel gezond omdat we onszelf dan veel betervoelen in ons lijf doordat de energie in de onderste chakra’s goed doorstroomt.

Wat kunnen mensen bereiken in een traject van drie sessies bij jou?

Wat iemand bereikt in drie sessies is afhankelijk van de vraag of klachten waarmee iemand bij mij komt. Kom je bijvoorbeeld met somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten(SOLK) dan ga ik door middel van een uitgebreide intake in de eerste sessie, en vervolgens een chakra-assessment in de tweede sessie, met de client op zoek naar het antwoord of de oorzaak.

Ik start daarom meestal met 3 sessies als pakket. In één sessie kan ik wel een heling geven maar niet echt de vraag beantwoorden of de klacht definitief verhelpen.

Onlangs kwam er een man bij mij met onbegrepen acuut optredende pijn aan zijn benen. Hij heeft allerlei specialisten en een psychiater hiervoor bezocht. Tijdens de intake, wanneer ik hem vraag wie of wat zijn
hulpbron is, vertelt hij dat zijn nieuwe vriendin ‘een blok aan zijn been is’. Ik vraag hem of hij hoort wat hij zegt en hoe hij dat combineert met zijn klachten?

Dan komt de bewustwording. Hij durft mensen moeilijk iets te weigeren en zeker zijn nieuwe vriendin niet. Hij gaat veel en vaak over zijn eigen grenzen heen.
De bewustwording is belangrijk want die helpt hem al zoveel dat hij na de intake geen beenklachten meer krijgt.

Tijdens de tweede sessie doe ik een chakra assessment om uit te zoeken waarom hij zo moeilijk grenzen aan kan geven en de derde sessie besteden wij aan meer voelen en gedragsverandering.

Wat is jouw grootste kracht als levenstherapeut?

Mijn kracht is mijn enorme levenservaring. Ik ben 58 jaar en heb de afgelopen jaren veel geleerd over mijzelf en de betekenis van alles wat er in mijn leven gebeurt. Daardoor kan ik andere mensen zoveel makkelijker verder helpen.

Vroeger, als verpleegkundige en later als leidinggevende, dacht ik te weten wat goed voor de ander is. Nu weet ik, door bij mijzelf te blijven en de ander met liefde alle ruimte te geven, er voor beide meer bereikt wordt.

Levenstherapie is mijn werk maar in iedere sessie met een cliënt krijg ik zelf zoveel positieve energie dat het niet voelt als werken. Ik volg eindelijk mijn hart!


Wil je meer weten over Levenstherapie of een afspraak maken met Enny Hoenselaar neem dan gerust contact op via haar website

Enny Hoenselaar | Bewust gezond

Telefoon: 06-46446140.
Enny heeft haar praktijk aan huis: Langstraat 36 in Milsbeek.

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *