Gezondheid

Interview: Gerita Tops – Fit door bewegen

Gerita Tops is een bruisende persoonlijkheid en van alle markten thuis. Sommigen kennen haar zingend op het toneel in de schouwburg. Anderen als hondenliefhebster en eigenaresse van de hondentrimsalon “Kwispel’.

Weer anderen kennen haar als de opzwepende, enthousiaste, sportinstructrice bij Gerita TopFit. Ze is 61 jaar, maar je zou haar ook makkelijk 51 geven.

Inspirerend

Iemand die haar leven zo passievol leeft, is inspirerend. Ik ben benieuwd naar haar verhaal. Samen drinken we een kopje koffie in de trimsalon met hond Ukkie in het midden.

In ons interview zie ik een open mens, hartelijk en goedlachs.

Je ziet er super goed uit! Zou het kunnen dat sommige vrouwen best een beetje jaloers zijn op jou ?

”Nou, dat is helemaal niet nodig hoor. Ik hou van vrouwelijke kleding en mijzelf mooi maken, maar dat lukt niet altijd. Ook ik heb goede en minder goede dagen. Ook ik moet soms erg mijn best doen om er leuk uit te zien. Ook ik zit in de overgang met alle bijbehorende klachten. Waarom zou je jaloers zijn op mij?” roept ze lachend.

Heeft de overgang veel invloed op jou?

”Ja! En ik vind het vreselijk! Ik vind dat wij als vrouw sowieso veel moeten incasseren. Eerst de maandelijkse menstruatie, zwangerschappen en als dat allemaal voorbij is begint de overgang!

Ons lichaam heeft heel wat te verduren.

Veel vrouwen komen ook aan in gewicht tijdens de overgang en ik begrijp dat dat erg frustrerend kan zijn. Ik heb het geluk dat ik altijd veel heb gesport, waardoor mijn stofwisseling hoog is en ik niet aankom.

Maar verder heb ik alle klachten. Zoals nachtzweten en ineens moeten alle dekens aan de kant. Om het vervolgens weer kou te krijgen zonder de dekens. Of opvliegers op de meest ongemakkelijke momenten. Je voelt ze opkomen. Een intense hitte en je krijgt dan een knalrood hoofd. Meerdere zweetdruppels lopen langs je gezicht. Niet erg charmant.

‘Ik zweette zelfs uit mijn vingertoppen!’

In de kracht&conditie les die ik geef, was het soms zo erg dat ik onder het lesgeven voor de ventilator hing met mijn gezicht. Puur omdat het zweet van mijn gezicht afgutste. Ik zweette zelfs uit mijn vingertoppen! Dat is gelukkig nu minder geworden.”

Heb je je hele leven al gesport?

”Als zevenjarige begon ik met turnen en ik was erg fanatiek. Later in de pubertijd volgde ik verschillende soorten sportlessen. Rond mijn 30ste besloot ik mij aan te melden voor ballet. Eigenlijk maakte ik deze keuze om mijn podiumvrees te overwinnen.

Ik speelde gitaar, zong in een bigband en danste om meer ‘durf’ te krijgen voor toneel.

Mensen die mij nu kennen, kunnen zich dat niet voorstellen. Toch was het voor mij een grote uitdaging om op toneel te staan. Een overwinning om dat werkelijk te doen.

Het dansen met het internationalballet heeft mij veel gebracht. Door de shows van Jan Hendriks traden we op in binnen-en buitenland. Pas toen ik zag: ‘Oh, ik zie er helemaal niet zo stom uit op toneel’, werd mijn podiumvrees minder. ”

Van international-balletdanseres naar Gerita TopFit. Hoe is dat zo gelopen?

”In mijn leven heb ik altijd hard gewerkt. Naast de balletshows en de hondentrimsalon, werkte ik ook achter de bar in de kantine bij Laco sportcentrum.

Ruud, nog steeds één van mijn beste vrienden, vroeg of het iets voor mij zou zijn om les te geven in de sportschool. Ik was meteen enthousiast en besloot de opleiding Body-Jam en Body-Balance bij Les Mills te volgen. Zo begon mijn carrière als sportinstructrice.

Na Laco werkte ik twaalf jaar in een sportschool in Cuijk en in 2019 kreeg ik de mogelijkheid om voor mijzelf te beginnen. Op locatie met eigen leden lessen geven, voelde meteen goed. En zo ontstond Gerita TopFit.

Als eigen baas wilde ik het wel op mijn eigen manier doen. Niet moeilijk doen met jaarcontracten of inschrijfgeld zoals de meeste sportscholen. Maar werken met een strippenkaart. Je betaalt dan alleen als je er bent. Dat is wel zo eerlijk.

Ik merk dat leden dit ook erg waarderen. Soms lukt het gewoon niet om te komen sporten. Eén van de kinderen is ziek of je ligt zelf een week op bed met de griep. Er kan een vergadering zijn, waar je niet onderuit komt. Of overgangsklachten waardoor je geen puf hebt (en waar naar mijn mening veel te weinig aandacht aan wordt besteed).

Als vrouw zijnde begrijp ik dat sporten dan soms erbij inschiet, waarom zou je dan wel betalen? Daarom werk ik met strippenkaart.

Wat maakt dat vrouwen graag bij jou sporten?

”Gezond bewegen en plezier maken, daar draait het om in de lessen. Mijn vader zei altijd: “Gerita heeft altijd goede zin en is nooit sjagerijnig. Dat we samen plezier maken is denk ik, waarom vrouwen graag bij mij sporten.

Mijn motto is dan ook: ‘Samen sporten is een feestje’.”

—-

Wil je ook graag sporten met een gezellige groep vrouwen, waar plezier voorop staat? Er zijn nog enkele plekjes vrij. Meld je aan via de website of bel voor meer informatie.

Website: geritatopfit.nl

Telefoon: 06- 12237776

Lessen:

Kracht&Conditie in Sambeek:

Maandag Ochtend : 9-10 uur. Avond: 18.30-19-30 uur.

Woensdag 9-10 uur.

Yoga/ Tai Chi/ Pilatus in Ledeacker:

Donderdag 18.30-19.30 uur.

Kracht&Conditie in Ledeacker:

Donderdag 9- 10 uur.

Kracht&Conditie in Cuijk:

Vrijdag 9-10 uur.

Interview Diana Peters BewustZijnenzo

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *