Ervaringsverhalen

Dit gebeurt er bij een Oogopstelling

We gebruiken onze ogen vaak. Het eerste wat we zien, wordt meteen door onze hersenen verwerkt. Je kunt je ogen zien als het toetsenbord van je hersenen.

Het bijzondere is, dat het oog zelf slechts 20 procent verantwoordelijk is van wat we zien. De andere 80 procent van wat wij zien, heeft een andere oorzaak.

Het zien – verwerkingsgebied is bij ieder mens anders.

Hoe wij iets zien, heeft te maken met gevoel, herinnering, ervaring en voorstellingsvermogen.

Iedereen ziet de wereld dus anders.

Daarbij komt ook nog dat je linkeroog en je rechteroog anders kijken en verwerken. Bij de ene persoon is het rechteroog dominanter dan het linkeroog of andersom.

Oogopstelling

In een oogopstelling kun je kijken naar jezelf, je baan, je relatie of een bepaalde situatie.

Het geeft inzichten in hoe je de dingen ook anders kunt gaan zien, omdat elk oog een andere verwerking in je hersenen geeft.

Links is ons analytische oog. Rechts is ons creatieve, gevoelige oog. Dit gegeven maakt mij erg nieuwsgierig. Welk oog is bij mij dominanter?

Praktijk Mount Effortless

Ik maak een afspraak met Nienke Klijnsma van de praktijk Mount Effortless.

Nienke geeft oogopstellingen en werkt met de Mind Eye Power techniek.

Nienke’s werk ken ik door de stresscursus die ik vorig jaar bij haar volgde. De cursus was erg leerzaam en gaf mij verschillende tools mee, om met stress om te gaan. Daarnaast heeft ze ook nog leuke humor en is goedlachs.

Wie weleens een familieopstelling heeft gedaan, weet dat je met representanten (of met kleine poppetjes) een gevoel of iemand uit de familie kunt vertegenwoordigen.

Je krijgt door een oogopstelling inzichten van interne conflicten.

In een oogopstelling zijn het gekleurde stoffen vilt, die je op de grond legt en je ogen vertegenwoordigen. Ik kies een groen vilt voor mijn linkeroog en een blauw vilt voor mijn rechteroog en een geel vilt in het midden voor mijn ‘ik’.

Nienke vraagt mij om mijn ogen te sluiten. Het was een drukke werkdag dus we doen eerste een korte ontspanningsoefening. Langzaam inademen, langzaam uit. Dan vraagt Nienke, wat mij een stressmoment bracht afgelopen week. Zachtjes doe ik mijn verhaal.

Ik vertel mijn verhaal

“Ik heb een goede vriendin’’ begin ik. ‘’We zijn al jaren vriendinnen en ze heeft mij veel bijgestaan toen mijn relatie werd verbroken. Ik voel loyaliteit naar haar toe. Ze is therapeut van beroep. Ze ziet mij nog steeds als de onzekere vrouw die uit die relatie kwam. Maar dat ben ik niet meer, ik ben gegroeid.

Van de week spraken we elkaar. Ze is boos. Ze vindt dat ik haar te weinig bel. Zegt dat ze voelt, dat ik anders ben. Ik ben juist degene die altijd belt, zeg ik haar. Dan komt de zin die ik zo vaak van haar hoor.
“Mag ik je wat zeggen?” En ze ratelt aan één stuk door wat ze allemaal niet goed vindt aan mij.

“Je bent hard geworden. Volgens mij leef je niet vanuit je hart. Ik ben heel intuïtief en ik voel dat.’’ Daar eindigt ze haar relaas mee.

Ik ben voel mij gespannen en ik schiet in de verdediging. “Ik leef wel vanuit mijn hart’’ begin ik, maar ze luistert niet en komt meteen met voorbeelden uit het verleden. Ik weet hoe dit gesprek eindigt en ik weet
dat ik over een paar dagen weer contact opneem, in de hoop dat ze mij weer als goede vriendin ziet.”

“Oké,” zegt Nienke, “sluit je ogen, denk terug aan het gesprek en voel wat er in je lijf gebeurt”.

Ik sluit mijn ogen en voel het in mijn buik. Het voelt als een grote bal. Ik voel boosheid daar. Boos dat ik mij zo laat behandelen.

Ik weet dat ik een goede vriendin ben. Ik weet dat ik altijd contact hou. Ik weet dat ik vanuit mijn hart leef. Ik voel dat het onrechtvaardig is, wat ze zegt.

Dan vraagt Nienke: “Wat zou je graag willen?’’ Ik slaak een grote zucht.

“Ik zou graag willen dat ze mij niet meer steeds naar beneden haalt. Dat ze inziet dat ik wel een goede vriendin ben.” Nienke: ‘’Dat zal niet gaan, Je kunt haar niet veranderen, Fleur. Zij is
zoals ze is. Je kunt wel jezelf veranderen en je reactie op haar.’’

Nienke vraagt mij om op het groene vilt te gaan staan en naar mijzelf te kijken vanuit mijn linkeroog.

Op het moment dat ik daar sta, voel ik hoe mijn linker -analytische- oog alles ziet en verwerkt. Ik sta er een beetje gespannen bij en ik doe mijn handen over elkaar. Ik zie mijzelf steeds in deze situatie belanden.

Het is waar. Deze relatie is al jaren zo. Dan gaat het heel goed en hebben we het grootste plezier en dan komt ze weer met allerlei dingen, die ik, voor haar gevoel, allemaal fout doe.

Nienke zegt: ‘’’Voel je hoe je erbij staat? Ik zie dat je best gespannen staat en je hebt je armen over elkaar. Wat voel je in je lichaam?’’ “

Ik voel dat ik dit niet meer wil. Ik wil zo niet behandeld worden. Ik voel een oerkracht vanuit mijn tenen naar boven komen.”

Dan vraagt ze mij op het blauwe vilt te gaan dat mijn rechter -gevoelige- oog presenteert. Ze vraagt mij om van daaruit te kijken naar mijzelf.

Ik sla een zucht van opluchting als ik daar sta. Ik voel alle spanningen uit mijn lichaam glijden. Mijn hele lichaamshouding verandert. Mijn armen hangen los langs mijn lichaam. Als ik van hieruit naar mijzelf kijk, zie ik in, dat ik het altijd goed maak. Dat ik haar vergeef met het gevoel: ze bedoelt het niet zo.

Nienke gaat met mijn energie mee in het hele proces en stelt de juiste vragen waardoor ik echt kan voelen, wat deze situatie met mij doet.

Nienke stelt haar volgende vraag: ‘’ Hoe vaak doen haar woorden je pijn en hoe vaak hebben jullie plezier?’’

Ik krijg tranen in mijn ogen. We hebben vaker ruzie dan gezelligheid, moet ik toegeven. Maar het doet mij
verdriet om haar los te laten.

“Het mag ook pijn doen om iemand los te laten’’ zegt Nienke. ‘’Ze is immers een goede vriendin.

Wat is het ergste wat er kan gebeuren?’’ vraagt ze dan. Nu komen er nog meer tranen.
“Dat ze niet meer van mij houdt.’’

Mind Eye Power techniek

Nienke voelt met mij mee en geeft mij een zakdoekje. “We gaan nu een Mind Eye Power oefening doen.” Ze heeft een pen in haar hand en we gaan tegenover elkaar zitten.

Ze vraagt mij het puntje van haar pen te volgen met mijn ogen. Ze wijst haar pen omhoog en dan helemaal omlaag.

Ik volg de beweging met mijn ogen. Op en neer. Ik voel rechts in mijn hoofd een kriebel. Een aparte gewaarwording.

Dan gaat Nienke een andere kant op. Ik volg de beweging weer met mijn ogen. Vriendelijk vraagt ze mij nu, om mijn ogen te sluiten en de zin te herhalen: “Ik ben waardevol. Ik ben helemaal mijzelf. Ik ben krachtig.”

De verandering

Nienke legt uit: “de Mind Eye Power techniek is een milde maar effectieve wijze om diepgaande verandering te brengen.

Met de Mind Eye power techniek vindt er een verschuiving plaats. Door bepaalde oogbewegingen krijg je grip op de bedrading in je brein.

Op deze manier kun je bepaalde patronen in je leven loslaten.”

Mijn patroon om elke keer weer de situatie te accepteren tussen mij en mijn vriendin, heeft te maken met eigenwaarde. Als ik dit patroon verander, kan de situatie ook veranderen.

Nienke merkt op: “Je hebt beide ogen nodig, maar het zou fijn zijn als ze in balans zijn. Je linker -analytische- oog dat inziet, dat deze relatie nooit gaat veranderen en je rechter- gevoelige oog dat het altijd goed maakt.”

Oogopstelling

“Hoe zou het zijn als beide ogen in balans zijn?”, zegt Nienke. We leggen de vilten die mijn ogen presenteren samen langs mijn ‘ik’ vilt.

Het magische bij een opstelling is, dat je de energie meteen voelt veranderen.

Het voelt goed. Ik voel mij krachtig. Ik voel ondertussen dat ik er nu achter kom dat deze relatie nooit gaat veranderen. Het doet pijn in mijn hart.

Maar ik voel ook van binnen: ik wil dit niet meer.

Door het rechteroog en linkeroog te verbinden op gelijke hoogte, geven ze mij beide informatie.

Beide ogen in evenwicht zorgen voor balans in het zien en balans in het verwerkingsgebied.

Een paar weken later krijg ik een app van mijn vriendin. Tot mijn verbazing, voel ik helemaal geen drang om te reageren. En ik doe dat ook niet.

Ik voel van binnen uit, dat ik het waard ben om zo te handelen.

De oogopstellingen gaf mij inzichten over mijn herhalende patronen.

Door de Mind Eye Power techniek is er van binnenuit iets verandert.

Tekst Fleur de Hondt


Wil je ook graag een oogopstelling ervaren, kijken hoe je jezelf ziet, je baan, je relatie of een situatie in je leven.

Neem dan contact op met Nienke Klijnsma.

Nienke: “Van overleven naar moeiteloos leven, door die woorden werd ik een paar jaren geleden enorm geraakt.

Moeiteloos leven, dát was wat ik wilde, omdat ik al jaren aan het overleven was.

In de jaren daarna heb ik een weg bewandeld waarin ik leerde met stress om te gaan, om saboterende patronen te doorbreken en mijn grenzen in de gaten te houden. Met als resultaat dat ik nu veel meer energie heb, me lichter voel, ’s ochtends uitgerust opsta en makkelijker keuzes voor mezelf kan maken.

En dát gun ik iedereen!

In mijn praktijk Mount Effortless help ik ook jou graag naar dat moeiteloze leven! In de edities van bewustZijnenzo schrijf ik over diverse interessante onderwerpen, zoals bijvoorbeeld faalangst, over
je grenzen heen gaan en loslaten (hoe doe je dat?)
Veel leesplezier en inspiratie!”

Nienke Klijnsma Coach en trainer voor stress-, burn-out- of angstklachten.

Mind Eye Power
info@mounteffortless.nl
06-44740069
mounteffortless.nl
Uden

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *