Gezondheid

Het belang van krachttraining

Veel mensen zijn blij dat de sportscholen weer geopend zijn. Zo ook Marjo.

“Je kunt het je niet veroorloven om je spieren te laten verslappen naarmate je ouder wordt,” zegt ze vriendelijk.

Als ik vraag hoe oud ze is, ben ik erg verbouwereerd over haar antwoord.

“Bijna 73 jaar,” zegt ze. Eerlijk gezegd had ik haar rond de 58 jaar geschat.

Met gemak tilt ze een stang van 20 kilo op haar schouders bij het squatten.

Hoe vaak moet je trainen om zo vitaal te blijven?

Marja traint vijf keer in de week en heeft twee hersteldagen.” Maar,” zegt ze eerlijk, “het is niet alleen het trainen wat mij fit houdt. Mijn man en ik hebben een gezonde levensstijl. We eten biologisch en zijn vegetarisch. We drinken geen alcohol. We zijn veel buiten en wandelen vaak met onze honden.

Door de jaren heen is deze levensstijl ontstaan. We voelden ons goed bij elke gezonde keus en werden steeds meer gedreven, om nog gezonder te leven.

Sporten doe ik al mijn hele leven, van jongs af aan. Ik was al lid van Fitland toen ze net waren begonnen in het gebouw bij de molen. Vroeger deed ik steps en aerobic. Nu core-training en bodyPump. Krachttrainen is belangrijk om je lichaam sterk en fit te houden.”

Waarom krachttraining zo belangrijk is.

Door krachttraining bouw je meer spiermassa op en wordt je lichaam sterker. Dit heeft voordelen in het dagelijkse leven bij bijvoorbeeld fietsen, stofzuigen, boodschappen tillen, etc. Voor alle ogenschijnlijk simpele handelingen heb je namelijk kracht nodig. Naarmate je ouder wordt verslappen je spieren, hoe beter jij je lichaam onderhoudt hoe langer je goed functioneert in het dagelijkse leven.

Bij cardiotraining werk je aan je conditie en verbrand je calorieën. Bij krachttraining verbrand je vet en bouw je spiermassa op. Wil je op het strand in bikini of zwembroek er goed uitzien? Dan is krachttraining de oplossing.

Krachttraining wordt ook gebruikt om andere sportprestaties te verbeteren zoals hardlopen of tennis. Krachttraining is vaak een middel om bewegingsvormen beter uit te voeren.

Ook heeft krachttraining bewezen positieve effecten op je gezondheid. Je verbetert hiermee je insuline gevoeligheid, waardoor de kans op diabetes afneemt. Daarnaast neemt de botdichtheid toe. Dit is met name belangrijk voor vrouwen omdat deze dichtheid jaarlijks met 3 procent daalt. Door krachttraining neemt de kans op botbreuken af. Tot slot helpt krachttraining ook om je cholesterol en bloeddruk op peil te houden.

Krachttraining is niet alleen voor bodybuilders. Krachttraining is goed voor iedereen man of vrouw, jong of oud. Je kunt trainen in de sportschool met toestellen. Maar je kunt ook trainen met losse gewichten of je eigen lichaamsgewicht.

Marja blijft trouw haar bodypumplessen en core-trainingen volgen in de sportschool nu het weer kan.

Chapeau.

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *