Mind

De kunst van het lijden transformeren

Iedereen wil graag gelukkig zijn en zich goed voelen. Eén van de moeilijkste dingen in het leven, is accepteren dat lijden net zoveel bij het leven hoort als gelukkig zijn.

Vormen van lijden zijn: verdriet, schaamte, machteloosheid, pijn, spijt, rouw, boosheid, angst.

We proberen deze gevoelens van lijden vaak te bedekken door eindeloos te consumeren. Winkeliers verkopen in overvloed apparaten die je zogenaamd meer comfort en geluk aanbieden. We bedekken onze gevoelens met eten, alcohol of drugs. Of we bedekken onze gevoelens door ons te storten op ons werk. Wanneer we ons lijden niet onder ogen durven te komen, zijn we niet beschikbaar voor het leven zelf, waardoor het gelukzalige gevoel ons blijft ontglippen.

Waarom we lijden

De eerste stap naar bewustwording waarom we lijden is herkennen: Het een kan niet zonder het ander. We leven op de aarde met dualiteiten. Onze ziel is hier gekomen om te ervaren.

Wanneer we een koud ijsbad hebben ervaren, weten we het verschil met een warm bad.

Wanneer we vermoeidheid ervaren, weten we het verschil met energievol-zijn.

Zonder lijden zou je niet eens weten hoe ‘gelukkig-zijn’ voelt.

Wanneer we ons alleen maar richten op het najagen van geluk, zien we het lijden als iets dat we moeten negeren. We denken en nemen aan, dat het lijden ons geluk in de weg staat. Maar de kunst van geluk is: goed om kunnen gaan met het lijden.

Het lijden transformeren

Lijden en geluk zijn beide organisch. Dat wil zeggen dat ze van voorbijgaande aard zijn en voortdurend veranderen. Niets is blijvend, ook het lijden niet.

Een manier om lijden te transformeren is je gewaarworden van het gevoel en deze van een afstandje te bekijken. Leg het gevoel in gedachten voor je neer. De boosheid, het verdriet of de angst. Kijk er naar. Je bent je gevoel niet. Wees daar bewust van. Gevoel is een energie die komt en gaat. Deze Mindfulniss oefening is een manier om bij ons lijden te blijven, zonder overweldigd te worden. Je kunt zelfs glimlachen en zeggen: ‘Hallo, pijn, verdriet, angst. Ik zie jullie. Hier ben ik. Maak je geen zorgen.’

Mindfulness als medicijn

Mindfulness is een manier van leven, hier en nu op dit moment. In ons hoofd zijn we vaak bezig met de toekomst, het verleden of maken we ons zorgen over dingen die nog niet eens zijn gebeurd.

Wanneer je leeft in het moment, niet nadenkt, transformeer je het lijden.

Je kunt dit doen door gewaar te worden van al je lichaamsbewegingen. Loop een rondje in de tuin en zet bewust elke stap op de aarde. Voel het water over je handen glijden bij het afwassen. Ruik de bloemen bij het water geven. Proef een appel met aandacht en laat de smaak even over je tong glijden. Dat zijn manieren om mindful te leven. Dan leef je pas écht. Dan leef je nu. En op dat moment transformeer je het lijden. Puur door gewaar te zijn. Uit je hoofd, in je lichaam.

Onze ademhaling is ook inzetbaar om mindful te leven. Als je bewust ademt, herenig je lichaam en geest en beland je in het huidige moment. Aandachtig ademen kan een verrassende grote vrijheid veroorzaken. Als je met je volledige aandacht ademt, merk je al snel dat spijt of verdriet uit het verleden wegvallen, net als onzekerheid of zorgen om de toekomst. Het gekakel in je hoofd stopt. Adem in door je neus, naar je buik. Adem zo langzaam mogelijk uit door je mond met getuite lippen. Je brengt lichaam en geest tot rust en in het huidige moment.

De klok

Zelfs met de beste intenties kunnen we onze gedachtes en het gekakel in ons hoofd niet zomaar uitschakelen. Geregeld zul je terug dwalen naar het verleden of naar de zorgen voor de toekomst. De gevoelens van spijt, verdriet, angst of boosheid kunnen je overvallen.

Wat we kunnen doen is blijven oefenen om mindful te leven. Een hulpmethode om mindful te leven is met hulp van een klok. Laat elke uur je alarm afgaan als een reminder om in het nu moment te leven. Uit je hoofd in je lichaam. Doe de ademhalingsoefening. Adem in door je neus en langzaam uit door je mond. Word je gewaar van je lichaam. Wanneer je dit dagelijks beoefent zal het steeds meer een gewoonte worden en bezit je de kunst om het lijden te transformeren.

Oefening :

Ga zitten op een stoel.

Laat je armen liggen op je schoot met de handpalmen naar boven.

Adem rustig in en uit.

Til dan één voor één je arm op.

Volg met je ogen het optillen van je armen.

Houdt je armen 5 seconden voor je omhoog en kijk naar je vingertoppen.

Leg ze dan één voor één weer rustig terug in je schoot.

Dit is gewaarzijn.

Je denkt niet aan het verleden of toekomst.

Je bent nu in het hier en nu.

Dat is het enige wat telt.

Dat is mindfulnes.

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *