Mind

Workshop positief denken

Dat positief denken je leven een stuk leuker maakt, wist ik al. Maar ik wist niet dat de gedachtes van een ander je ook kunnen beïnvloeden…. Daar schrik ik een beetje van.

De workshop waar ik nu zit gaat over positief denken. We gaan wat oefeningen doen. De workshopbegeleidster vraag ons in een rij tegenover elkaar te gaan zitten. Acht aan een kant en acht aan de andere kant. Ongeveer twee meter uit elkaar zodat er dadelijk iemand door kan lopen.

Dan vraagt ze of ik even op de gang wil gaan wachten, als ik word geroepen mag ik weer binnen komen. Ik sta op de gang en kijk wat voor me uit. Mijn neus kriebelt een beetje en ik friemel wat aan mijn neus. Geen idee wat er binnen word besproken.

Binnen in de zaal vraagt ze de groep “Als Diana dadelijk binnen komt, gaan we allemaal heel positief over haar denken: Wat is ze mooi… En zo aardig… Ze is fantastisch… Ze is geweldig.”

Ik word geroepen en loop door de rij. Iedereen kijkt me aan. Ik heb geen idee wat ze denken en lach vriendelijk. Ik loop rustig terug naar de gang en heb geen idee wat ik hiervan heb moeten leren, en wat ik ervan moet denken.

Als ik terug ben op de gang vraagt ze de groep “Nu gaan we allemaal heel negatief over Diana denken: “Wat is ze lelijk… Stom mens… Ze doet nooit iets goeds.”

Ik word weer geroepen zonder dat ik weet wat er is besproken.

Weer loop ik door de rij heen. De workshopbegeleidster zegt: “Zien jullie, hoe ze nu met haar schouders gebogen loopt? Straks liep ze kaarsrecht.”

Nu de begeleidster het zegt valt het mijzelf ook op. Normaal loop ik toch echt kaarsrecht. Van mijn moeder geleerd. “Rechte schouders, borst vooruit” riep ze me al toe van jongs af aan.

“Zien jullie, hoe ze nu niet glimlacht? Straks glimlachte ze naar iedereen.” Dit is mijzelf nog niet opgevallen maar het klopt. Ik kijk gewoon.

“Zien jullie, hoe ze nu een beetje onzeker door de rij heen loopt? En zelfs iets sneller loopt en eerder terug is bij de gang?  Straks liep ze blij en rustig terug naar de gang.”

Dan legt ze me uit, welke opdracht iedereen heeft gekregen. Ik sta perplex! Nooit geweten dat gedachtes van een ander, zoveel invloed kunnen hebben.

Ik besluit vanaf nu beter naar mijn lichaam te luisteren. En te vertrouwen op mijn gevoel, bij de aanwezigheid van andere. En ik besluit ook om niet slecht te denken over een ander, nu ik inzie hoeveel invloed dat kan hebben op de ander. Positief denken.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *